Mėsa ir vėl pabrangs

Netrukus už kiaulienos gaminius teks mokėti gerokai brangiau. Šalyje pritrūkus skerdienos, mėsos perdirbėjai jos priversti ieškoti svetur.

Eksportavo kiaulieną

Nors nuo praėjusių metų rudens kiaulienos produktų kainos jau gerokai šoktelėjo, laukiamas dar vienas brangimas.

Tačiau mėsos perdirbėjai guodžia, kad šis kainų šuolis bus laikinas.

„Šiuo metu šalyje nebėra kiaulių, todėl gamintojai neturi žaliavos produkcijai gaminti. Mūsiškiai kiaulių augintojai jas visas eksportavo į Ukrainos ir Rusijos rinkas, o naujų užauginti dar nesuspėjo.

Dėl šios priežasties prognozuojamas ir laikinas kainų padidėjimas”, – teigė mėsos perdirbimo įmonės „Samsonas” komercijos direktorius Rimas Frizinskas.

Pasak jo, norint užauginti skerdienai tinkamą kiaulę prireikia 5-6 mėnesių, todėl kol pastarosios auginamos, mėsos gaminių pardavėjai priversti suktis kaip išmanydami. „Dauguma mėsos perdirbimo įmonių turi šaldytos mėsos rezervų, tad kol kas mėsa dar nebranginama, tačiau likučiai senka. Bandome skerdieną importuoti iš kitų rinkų, tačiau lietuviška kiauliena kur kas geresnės kokybės”, – pabrėžė R.Frizinskas.

Baiminasi olimpiados

Pašnekovas patikino, kad galimas tik nežymus gaminių kainų kilimas, nes jas didinti mėsos produktų gamintojos bijo: „Tikrai jokia įmonė nenori naudotis esama padėtimi, juk žmonės jau ir taip panikuoja. Kai viskas šitaip brangsta, daugelis savo pelnų sąskaita kainas padidins tik nežymiai”, – įsitikinęs R.Frizinskas.

Anot jo, mėsos perdirbėjams kur kas daugiau baimės kelia artėjanti Pekino olimpiada – prognozuojama, kad kinai išpirks nemažai kiaulienos skerdienos. „Kinai suvartoja išties daug kiaulienos, o olimpiados metu jos paklausa išaugs dar labiau. Jei iš Vakarų rinkos jie nupirks daug šios mėsos, kiaulienos trūkumas bus jaučiamas visoje Europoje”, – pabrėžė R.Frizinskas. Jei taip atsitiktų, kiauliena jau rudenį būtų gerokai brangesnė.

Turguje jau pabrango

Nors turgavietėse įsigyti įvairios produkcijos visada buvo galima gerokai pigiau nei parduotuvėse, šiuo metu mėsos gaminių kainos visur beveik supanašėjo. „Kol kas kiauliena pas mus dar nepabrango, bet jei iš tiekėjų pirksime brangiau teks kainas padidinti. Baimę kelia tai, kad prekybos centrai nepradėtų jos pardavinėti pigiau, juk ir dabar kainos yra labai panašios į turgaus. Be to, šie prisigalvoja įvairių akcijų ir taip privilioja pirkėjų. Taip pat prekybos centrai, mėsą užsisakydami dideliais kiekiais, ją perka palankesnėmis kainomis”, – sakė turguje kiaulienos skerdiena prekiaujantis ponas Algis.

Tačiau įvairūs iš kiaulių mėsos pagaminti gaminiai, anot jais prekiaujančios ponios Elvyros, prieš keletą dienų pabrango: „Visos rūkytos mėsytės jau kainuoja litu brangiau, dešrelių kilogramas pabrango 50 centų. Ar gaminiai dar brangs, kol kas nežinome”, – patikino pardavėja.

Jautienos kaina nesikeis

Mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Mindaugas Kuklierius patvirtino, kad kiauliena iš tiesų turėtų brangti. „Kiauliena brango jau gana seniai, o skerdiena per pastarąjį laikotarpį tapo brangesnė. Be to, nereikėtų pamiršti ir to, kad brangsta kuras, grūdai, darbo jėga”, – argumentavo M.Kuklierius.

M.Kuklieriaus turimais duomenimis, šiuo metu kilogramas kiaulienos skerdienos kainuoja apie 7,5, o jautienos – apie 10 litų. Pernai spalį kilogramas jautienos kainavo apie 4, o jautienos – 6 Lt.

Anot jo, kol kas laukiamas tik kiaulienos brangimas, jautiena brangti neturėtų. „Artimiausiu metu jautiena nebrangs, nes ji ir taip pakankamai brangi. Tačiau, jei kiaulių augintojai skerdienos kainą ir toliau kels, kiauliena kainuos panašiai kaip ir jautiena. Juk su jautiena buvo panaši situacija – kai visus jaunus veršiukus išvežė į Vakarus, Lietuvoje jų nebeliko, todėl skerdiena ir pabrango. Skirtumas tik tas, kad jie auginami gerokai ilgiau nei kiaulės, todėl jautiena ir nepinga”, – paaiškino M.Kuklierius.

Bankrutuos nemažai įmonių

Anot jo, kainų didinimas bus neišvengiamas procesas, nes dabartinių kainų nebepakanka, kad mėsos perdirbimo įmonės galėtų dirbti pelningai. M.Kuklieriaus prognozėmis, tikėtina, kad iki metų pabaigos bankrutuos nemaža dalis mėsos perdirbimo įmonių, o rinkoje išsilaikys tik stambiausios. „Šiuo metu situacija išties nėra džiuginanti. Daugelis smulkiųjų mėsos perdirbėjų turi nemažai skolų bankams, todėl jiems išsilaikyti vis sunkiau”, – pabrėžė M.Kuklierius.

Tikėtina, kad iki metų pabaigos šalyje iš šiuo metu veikiančių 184 mėsos perdirbimo įmonių išsilaikys tik apie 100. Pernai Lietuvoje jų buvo gerokai per 200.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Mėsa ir vėl pabrangs"

  1. ALIONA

    Gyvenimas mus vercia tapt vegetarais 😀

  2. xx

    Žemdirbius išnaikinkime, skatindami tik stambiuosius ūkius. Tai dar ne to sulauksim

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.