JT generalinis sekretorius stengiasi įtikinti Mianmaro lyderius pagalbos operacijos būtinumu

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) ketvirtadienį atvyko į Mianmarą, kur bandys įtikinti režimą sutikti su didelio masto tarptautine pagalbos operacija.
Po ciklono „Nargis” praėjus trims savaitėms, maždaug dviem milijonams jį išgyvenusių žmonių labai trūksta maisto, vandens, pastogės ir vaistų, o izoliacionistinės chuntos lyderis Than Shwe (Tan Švė) pribloškė pasaulį atsisakydamas priimti didelio masto pagalbą.

Ban Ki-moonas su Than Shwe turi susitikti penktadienį, atokioje režimo sostinėje Neipide. Ban Ki-moonui po gegužės 2 ir 3 dienomis siautusios audros, per kurią žuvo ar dingo mažiausiai 133 tūkst. žmonių, nepavyko priversti generolo atsakyti į jo skambučius.

„Mūsų dėmesio centre – gyvybių gelbėjimas. Tai kritinis momentas Mianmarui”, – sakė jis Bankoke savo kelionės išvakarėse. Jo vizito tikslas yra užsitikrinti didesnį tarptautinės bendrijos vaidmenį teikiant pagalbą nuo ciklono nukentėjusiems gyventojams.

Generalinis sekretorius oficialią programą pradėjo švenčiausioje Mianmaro budistų pagodoje Švedagone, apeigomis už audros aukas. Kaip reikalauja tradicija, įeidamas į pagodą jis nusiavė batus ir kojines, ir paaukojo gėlių auksinei Budos statulai. Jis taip pat paaukojo pinigų katastrofą išgyvenusiems žmonėms.

Ban Ki-moonas pagrindiniame mieste Jangone taip pat susitiko su premjeru Thein Seinu (Tein Seinu), o paskui turi perskristi virš kai kurių labiausiai nukentėjusių Iravadžio deltos rajonų.

Tai pirmasis JT generalinio sekretoriaus vizitas Mianmare nuo 1964 metų, kai šioje šalyje lankėsi U Thantas (U Tantas), Mianmaro pilietis, kuris šiai pasaulinei organizacijai vadovavo tuo metu, kai jo šalis dar vadinosi Birma.

JT apskaičiavo, kad šiuo metu tarptautinę pagalbą gauna tik 25 proc. tų, kuriems ji yra reikalinga.

Nors JT kritiškai vertina žmogaus teisių padėtį Mianmare, Ban Ki-moonas tvirtino, kad pagalbos nereiktų politizuoti.

Ban Ki-moonas nori logistikos centro Mianmare, kuris jau sutiko su bendru JT ir Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) pagalbos teikimo koordinavimo mechanizmu.

Kaip tiksliai tas mechanizmas veiktų, kol kas neaišku, bet JT ir ASEAN sekmadienį Jangone turi surengti donorų susitikimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.