Dėl reformos A.Monkevičius nebesispardys

Pas prezidentą Valdą Adamkų vakar apsilankęs kandidatas į švietimo ir mokslo ministrus socialliberalas Algirdas Monkevičius žadėjo neišklysti iš nurodyto kelio.

Per daugiau nei valandą trukusį pokalbį prezidentas V.Adamkus su A.Monkevičiumi aptarė aukštojo mokslo reformos tikslus. Šalies vadovas kandidatui nurodė kelias pagrindines kryptis, kuriomis tapęs ministru jis turėtų eiti. „Prezidentas pakartojo savo nuomonę, kad turi būti tęsiama aukštojo mokslo kokybę, konkurencingumą ir prieinamumą išsilavinimo siekiantiems žmonėms garantuosianti reforma”, – sakė V.Adamkaus atstovė spaudai Rita Grumadaitė. Prezidentas taip pat pabrėžė, kad Vyriausybė ir naujasis ministras turėtų laikytis su mokytojais pasiektų susitarimų. Kada V.Adamkus apsispręs dėl A.Monkevičiaus tinkamumo eiti ministro pareigas, neaišku.

A.Monkevičius tikino, kad jo ir valstybės vadovo požiūriai neišsiskyrė. „Nuomonės dėl to, kokios turėtų būti pagrindinės mūsų šalies aukštojo mokslo kryptys, visiškai sutampa”, – aiškino kandidatas.

Tapęs švietimo ir mokslo ministru A.Monkevičius pirmiausia imtųsi aukštojo mokslo reformos. Jo nuomone, dabar parengtą jos projektą reikėtų papildyti naujomis iniciatyvomis ir sukurti aiškesnį visuomeninį aukštojo mokslo modelį. A.Monkevičius norėtų, kad į šį procesą įsitrauktų visos idėjų turinčios visuomeninės grupės.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), anot kandidato į ministrus, turėtų sukurti konkrečius mechanizmus, kaip pertvarkyti aukštojo mokslo sistemą, jog pačios mokyklos imtųsi gerinti išsilavinimo kokybę ir pasirūpintų, kad jis būtų prieinamas visiems.

A.Monkevičius teigė, kad nesieks įvesti mokamo mokslo visiems studentams, kaip numatyta politinių partijų pasirašytame susitarime dėl aukštojo mokslo reformos. „To vykdyti nereikės, nes yra ir kitokių galimybių. Šiuo klausimu visada palaikiau idėjas, kurios neužkerta gabiems žmonėms kelio į mokslą”, – aiškino kandidatas.

Jei būtų paskirtas ministru, didelių permainų Švietimo ir mokslo ministerijoje A.Monkevičius nežada. „Nesu tokių permainų šalininkas. Personalo keisti neskubėsiu, apsispręsiu tik dėl politinio pasitikėjimo pareigūnų”, – tvirtino jis.

Tačiau jau pasirodė kritiškų ŠMM viceministrės Virginijos Būdienės pastabų A.Monkevičiaus atžvilgiu. Anot jos, kandidato gąsdinimai, esą po reformos aukštasis mokslas bus prieinamas tik turtingiausiesiems – paprasčiausias politikavimas. „Skaitant kandidato į ministrus kalbas spaudoje susidaro įspūdis, kad jam tiesiog trūksta informacijos apie tai, kas šiandien iš tikrųjų vyksta aukštojo mokslo sistemoje”, – įsitikinusi ji.

Tokios V.Būdienės mintys jai gali kainuoti viceministrės kėdę. Tapęs ministru A.Monkevičius žadėjo pasikalbėti su antruoju žmogumi ŠMM ir tada apsispręsti, ar norėtų matyti jį savo komandoje. „Svarbiausių darbų frontui man reikalingi galintys prie jo prisidėti kompetentingi žmonės”, – diplomatiškai aiškino A.Monkevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.