Teismas: JAV banknotai pažeidžia aklųjų teises

Apeliacinis Jungtinių Valstijų teismas pripažino, kad dabartinio pavyzdžio pinigų banknotai diskriminuoja akluosius, pranešė agentūra „Associated Press”.

Teisėjų nuomone, spausdindama banknotus, kurių negalima atskirti apčiuopa, JAV valdžia atima iš neregių galimybę sėkmingai naudotis popieriniais pinigais. Šis sprendimas greičiausiai privers JAV iždą pradėti leisti įvairių dydžių banknotus arba su specialiomis iškiliomis atžymomis.

Amerikiečių neregių visuomenė bylinėjasi su valdžia jau nuo 2002 metų. Nors vyriausybė pripažįsta, kad banknotuose nėra specialiųjų atpažinimo ženklų neregiams, ji tvirtina, jog neregiai prisitaikė ir priprato prie tokių pinigų. Kai kurie jų kreipiasi pagalbos į pardavėjus, kiti užlenkia kupiūrų kampelius, naudojasi elektroniniais atpažinimo prietaisais arba atsiskaito kortelėmis.

JAV finansų ministerija jau imasi priemonių, padedančių pritaikyti kupiūras silpnai matantiems žmonėms. 2008 m. kovą buvo pristatytas naujas penkių JAV dolerių banknotas su stambiu violetinės spalvos skaitmeniu „penki”, kurį silpnai matantys žmonės galės lengvai atpažinti.

Be to, JAV ižde ne kartą buvo svarstomi kupiūrų, kurių dydis priklauso nuo nominalo, išleidimo projektai, tačiau iki šiol šiems pasiūlymams aktyviai prieštaraudavo gatvėje įrengtų automatų, priimančių popierines kupiūras, gamintojai. Anot jų, įvedus į apyvartą naujuosius banknotus teks perinstaliuoti automatus, o tai gamintojams kainuos kelis milijardus JAV dolerių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.