OPEC: dėl rekordinių naftos kainų kalti spekuliantai

Rekordines naftos kainas kursto ne paklausos ir pasiūlos santykis, o spekuliacijos ir silpnas JAV doleris, pareiškė Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) generalinis sekretorius Abdula al Badris (Abdulla al Badri).

Pasaulio lyderiai ragina kartelį išgauti daugiau naftos, nes jos kaina jau artėja prie 130 JAV dolerių už barelį ribos. Tačiau anot A. Badriso, OPEC neketina imtis jokių veiksmų. „Šiuo metu rinkoje naftos pakanka, atsargos labai didelės, jų užteks maždaug 53 dienoms, – sakė jis „Reuters” žurnalistams. – Mes susirūpinę, nes šios kainos niekaip nesusijusios su paklausa ir pasiūla”.

Tarptautinė energetikos agentūra gegužės 13 d. pranešė, kad Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalyse naftos atsargų kovo mėnesį būtų užtekę maždaug 53 dienoms. EBPO sumažino pasaulinės naftos paklausos prognozę 2008 metams dėl rekordinių kainų ir ekonomikos augimo sulėtėjimo.

A. Badris perspėjo, kad kainos gali ir toliau augti, visų pirma dėl nusilpusio JAV dolerio, tačiau pastebėjo, jog OPEC nemato priežasčių surengti neeilinį posėdį iki suplanuoto susitikimo rugsėjį.

„Aš nepasisakau už dideles naftos kainas, – sakė jis ir pridūrė, kad situacija toli gražu nėra naudinga OPEC, nes žaliavų brangimas – nuo maisto iki plieno – didina šalių gamintojų išlaidas. – Jeigu norite išgauti naftos daugiau dabar, turite daugiau mokėti”.

Į klausimą, ar ketina OPEC atsisakyti nusilpusio JAV dolerio, siekdama stabilizuoti energetikos rinkas, A. Badris atsakė: „Perėjimas nuo vienos valiutos prie kitos neįvyksta per vieną naktį, kiekvienoje šalyje – sava politika”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.