Pristatant pavojingų atliekų deginimo įmonę šiauliečiai nedžiūgavo

Antradienį Šiaulių rajono savivaldybės salėje visuomenei pristatyta Aukštrakiuose numatyta statyti pavojingų atliekų deginimo įmonė, nors sklypo, kuriame ji bus statoma, detalusis planas dar nepatvirtintas.

Šalyje kuriamą pavojingų atliekų tvarkymo sistemą pristatė UAB „Toksika” generalinis direktorius Virginijus Daubaras ir konkursą pavojingų atliekų deginimo įmonei statyti laimėjusios Italijos firmos „Hafner” atstovas Mateo Ornatis (Matteo Ornati).

Oratoriai, remdamiesi įvairių valstybių patirtimi, susirinkusiuosius įtikinėjo, kad tai bus žmogui ir aplinkai pakankamai saugi įmonė.

Atliekos pirmiausia pateks į šios įmonės talpyklą, o iš jos – į besisukančią krosnį. Europos Sąjungos direktyvų reikalavimu, šioje krosnyje turi būti ne žemesnė kaip 850 laipsnių temperatūra. Antrinėje degimo kameroje bus palaikoma ne mažiau kaip 1200 laipsnių temperatūra. Besisukančioje kameroje bus deginamos ir kietos atliekos, ir pastos, ir įpurškiamos skystos.

Galima bus deginti tik atliekas, kuriose vienu metu bus ne daugiau kaip 1 procentas chloro ir 2 procentai sieros. Medžiagos, kuriose yra daugiau šių elementų, išvežamos deginti galingesnėje Vokietijos įmonėje.

Iš sudegintų atliekų lieka 25 procentai dumblo bei pelenų. Dumblas bus surenkamas į konteinerius, stabilizuojamas su cementu arba kalkėmis ir didmaišiais su plėvele viduje laidojamas specialiame sąvartyne. Sąvartyno dugnas bus išklotas plėvele, šonai – betoniniai.

Įmonė turi būti pastatyta iki 2010 metų sausio 1-osios.

Ši įmonė per metus perdirbs iki 8000 tonų iš visos šalies suvežtų pavojingų atliekų.

Numatyta pastatyti 800 kilovatų galingumo generatorių. Deginant atliekas bus gaminama elektros energija. Dalį jos sunaudos pati įmonė, likusią ketinama tiekti VST.

Ir V. Daubaras, ir M. Ornatis tikino, kad pastačius gamyklą bus mažiau išskiriama anglies dvideginio, o dūmai bus valomi. Šis procesas bus kontroliuojamas – kompiuteryje bus galima matyti, kokios ir kiek medžiagų patenka į orą.

M. Ornačio teigimu, tyrimų rezultatai rodo, kad deginant pavojingas atliekas teršalų į orą patenka mažiau, negu deginant kitą kurą.

Susirinkusieji, tarp jų – Šiaulių rajono savivaldybės darbuotojai, tarybos nariai – neskubėjo patikėti svečių teiginiais bei džiūgauti. Abejota, ar būsimoji įmonė neturės neigiamo poveikio aplinkai – juk ją numatyta statyti Gubernijos miško viduryje.

Antanui Bezarui, Šiaulių rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjui, paklausus, kokia bus nauda rajonui iš to, kad jo teritorijoje atsiras pavojingas atliekas deginanti įmonė, V. Daubaras atsakė: bus įdarbinti 25 gyventojai. Be to, bus arčiau nei kitiems rajonams vežti atliekas. Atsakymas salėje sukėlė juoką, pastebi dienraštis „Šiaulių kraštas”.

Sutartis dėl gamyklos statymo su italų firma jau sudaryta, nors sklypo, kuriame ją numatyta statyti, detalusis planas Šiaulių rajono savivaldybės taryboje dar nepatvirtintas.

„Kažin, ar taryba jį tvirtins, nors ir ketinate pradėti statybą” – savo abejonėmis su svečiais dalijosi Jonas Novogreckis, Šiaulių rajono mero pavaduotojas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.