Mianmare prasidėjo trijų dienų gedulas

Mianmare antradienį 9 val. vietos (5 val. 30 min. Lietuvos) laiku prasidėjo oficialus trijų dienų gedulo periodas dėl daugiau kaip 133 tūkst. žmonių, žuvusių ar dingusių per cikloną „Nargis”.
Šis gedulo periodas, kurio metu valstybinės vėliavos bus nuleistos iki pusės stiebo, yra vienas pirmųjų viešų gedulo apraiškų po tos atogrąžų audros, kuri prieš 18 dienų nusiaubė didelę Mianmaro teritoriją ir po kurios maždaug 2,4 mln. žmonių skubiai reikia pagalbos.

Antradienio rytą, per nesmarkų lietų, vėliavos priešais Jangono rotušę plevėsavo nuleistos iki pusės stiebo, tačiau jokios viešos ceremonijos ar tylos minutės nebuvo, ir daugelis žmonių nelabai suprato, kaip minėti šį liūdną įvykį.

„To nežinojome … Kaip turime parodyti savo gedulą dėl audros aukų?” – sakė 43 metų gėlių pardavėja Mya Mya (Mja Mja), kuri glaudžiasi vienoje valstybinėje mokykloje, nes per audrą sugriuvo jos namai.

„Kol kas iš vyriausybės negavome jokių produktų. Tik gavome kažkiek iš privačių donorų, štai kodėl turiu dirbti dėl savo šeimos”, – sakė ji.

Uždaros chuntos lyderis Than Shwe (Tan Švė) pirmadienį antrą dieną iš eilės lankėsi nelaimės zonoje ir primą kartą nuvyko į labiausiai nukentėjusius Iravadžio deltos rajonus. Iki sekmadienio jis viešai nesirodė ir nekalbėjo apie šalį ištikusią stichinę nelaimę.

Mianmaras labai nepasitiki Vakarų įtaka ir po ciklono sukėlė tarptautinės bendrijos pasipiktinimą apribodamas užsienio pagalbos vežimą į izoliuotą ir labiausiai nukentėjusį pietvakarinį deltos rajoną.

Pagalbos organizacijos sako, jog reikia visapusiškos didelio masto pagalbos, kad daugelis audrą išgyvenusių žmonių nebadautų ir nesusirgtų, o Mianmaras pirmadienį sutiko leisti Pietryčių Azijos valstybėms vadovauti ribotoms pagalbos pastangoms.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.