V.Juščenka prieš komunistinę simboliką

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka nebenori matyti savo šalyje komunizmo simbolių. Jis ketina pateikti Aukščiausiajai radai įstatymo projektą, reikalaujantį pašalinti iš viešų vietų komunistinės ideologijos simboliką.

Ukrainoje, ypač rytinėje jos dalyje netrūksta žmonių, nostalgiškai prisimenančių sovietinį režimą ir prijaučiančių komunistams. Todėl daug kur tebestovi paminklai Vladimirui Leninui, yra išlikusių nemažai tuos laikus primenančių simbolių. Tačiau Ukrainos prezidentui tai nepriimtina. Apie tai jis kalbėjo per iškilmingą ceremoniją, kuri buvo surengta gegužės 18-ąją memorialiniame draustinyje „Bykovno kapai”, kai šalis minėjo Politinių represijų aukų Ukrainoje atminimo dieną.

V.Juščenka yra įsitikinęs, kad šalis turi kuo greičiau atsiriboti nuo sovietinės praeities ir pasmerkti komunistinį režimą. Jis reikalauja paviešinti vardus tų, kurie vykdė politines represijas. Kalbėdamas susirinkusiems prezidentas taip pat išreiškė viltį, kad jau kitais metais Bykovne bus pastatyta siena, ant kurios bus surašyti vardai tų, kurie šioje vietoje šaudė žmones.

Ukrainos prezidentas priminė susirinkusiems, kad ketvirtajame ir penktajame praėjusio amžiaus dešimtmečiuose Bykovno kaime buvo sunaikinta daugiau kaip 100 tūkstančių žmonių. Taip pat žinoma, kad šioje vietoje yra nemažai ir lenkų karininkų, sušaudytų Sovietų valdžios įsakymu, kapų.

Ši Stalino aukų masinė kapavietė buvo aptikta septintajame dešimtmetyje. 1994 metais politinių represijų vietoje buvo atidarytas memorialinis kompleksas, o 2001-aisiais – įkurtas valstybinis istorinis memorialinis draustinis, kuris imtas vadinti „Bykovno kapais”. 2006 metais V.Juščenka paskelbė šį draustinį nacionaliniu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.