Premjeras tramdys A.Monkevičių

Socialdemokratų lyderis Gediminas Kirkilas vakar kolegoms aiškinosi, kodėl į švietimo ir mokslo ministrus pasiūlė aukštojo mokslo reformai nepritariantį Algirdą Monkevičių.

Vyriausybės vadovas G.Kirkilas bendražygius iš Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) papiktino praėjusią savaitę, kai prezidentui Valdui Adamkui pateikė Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) atstovo A.Monkevičiaus kandidatūrą. Kai kurie socialdemokratai tada tvirtino, kad premjero ketinimai ketverius metus jų partijos valdytą Švietimo ir mokslo ministeriją (ŠMM) patikėti socialliberalui prieštarauja LSDP prezidiumo sprendimui. Mat prieš kurį laiką partijos vadovybė nutarė, kad ŠMM toliau liks jų įtakos zonoje. Be to, A.Monkevičius ne kartą neigiamai atsiliepė apie valdančiųjų parengtą aukštojo mokslo reformą.

Vakar per LSDP prezidiumo posėdį G.Kirkilas teisinosi, kad ministro portfelį buvo priverstas pasiūlyti ne socialdemokratui, nes siekė vykdyti politinius susitarimus su socialliberalais. Po posėdžio socdemų lyderis taip pat teigė, kad tapti ministru iš socialdemokratų niekas nepanoro. Jis tikino ministro postą iš pradžių siūlęs Seimo nariui Justinui Karosui, tačiau šis jo atsisakė. Be to, premjeras teigė atsižvelgęs į visuomenės ir akademinės bendruomenės nuomonę dėl to, kokį žmogų jie norėtų matyti prie ŠMM vairo.

Anot G.Kirkilo, tai, kad A.Monkevičius ne kartą yra užsiminęs, jog nepritaria socialdemokratų rengtai aukštojo mokslo reformai, nėra didelė bėda. Esą numatyta pertvarka dėl to nenukentės. Pasak premjero, A.Monkevičius pirmiausia savo poziciją turės suderinti susitikęs su prezidentu V.Adamkumi.

G.Kirkilas įsitikinęs, kad netrukus jo į ministrus pasiūlytas kandidatas prieš reformą nebesišiauš. „A.Monkevičius įsigilins ir nebeprieštaraus. Jis turbūt nesekė situacijos dėl šito įstatymo, nes to dalyko, kuriam jis prieštarauja, nebesiūlome”, – aiškino LSDP pirmininkas.

Po LSDP prezidiumo posėdžio vienas jo dalyvių V.Andriukaitis pripažino, kad jokių sprendimų dėl A.Monkevičiaus kandidatūros partijos vadovybė kol kas nepriėmė. „Pavieniai partijos prezidiumo nariai išsakė savo nuomonę, tačiau iškeltas klausimas svarstomas nebuvo, tai darysime vėliau”, – aiškino jis. Nors A.Monkevičiaus kandidatūra jau pateikta prezidentui, V.Andriukaitis tikisi, kad LSDP vadovybė imsis vertinti šį G.Kirkilo žingsnį. „Žinoma, pagal Konstituciją ministro kandidatūra pateikta, tačiau partijos prezidiume, savo kompetencijos lygiu, turime šį klausimą aptarti”, – įsitikinęs LSDP pirmininko pavaduotojas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.