Kylama į kovą su kraujasiurbiais mašalais

Lietuvoje prasideda sezoninė kova su kraujasiurbiais mašalais – pirmadienį Į Nemuną ties siena su Baltarusija išpilta biologinio preparato „Vecto Bac”, naikinančio įkyrių muselių lervas.
Atlikus tyrimus nustatyta, jog mašalų lervos Nemune paplitusios nuo pasienio iki Birštono, gausiausia jų – Nemune ties Merkine. Šiemet lervos veisiasi gausiau nei pernai, viename kvadratiniame decimetre jų randama iki 398. Todėl į upę supiltas visas turimas preparato kiekis, pranešė Aplinkos ministerija.

Anot Alytaus apskrities viršininko administracijos atstovo Romo Balčiaus, preparatas turėtų sunaikinti apie 80 proc. mašalų lervų.

„Tačiau kraujasiurbiai mašalai į Lietuvą patenka iš Baltarusijos. Nemunas teka beveik lygiagrečiai su Lietuvos siena. Ten išsiritę mašalai yra užpučiami ir į Lietuvos pusę”, – pranešime spaudai cituojamas R.Balčius.

Kad žmones ir gyvulius kankinančių mašalų dar labiau sumažėtų, juos reikia naikinti ir kaimyninėje Baltarusijoje, tačiau kaimyninė valstybė lėšų tam neskiria.

Pietų Lietuvoje kraujasiurbių mašalų padaugėjo 1992 metais, o 1996 metais jų populiacija pasiekė didžiausią gausą. 1998 metais atlikti išsamūs tyrimai parodė, kad žmones ir gyvulius Alytaus apskrityje puola kraujasiurbiai mašalai Byssodon maculatus. Pučiant palankiam vėjui, skraidantys mašalai paplinta nuo veisyklų per 30 ar net 70 kilometrų.

1999 metais pradėta vykdyti mašalų populiacijos reguliavimo programa. Nuo tada gegužės-birželio mėnesiais į Nemuną yra pilamas biologinis preparatas „Vecto Bac”, kuris veiksmingai naikina kraujasiurbių mašalų lervas, nesunaikindamas kitų vandens organizmų.

Upiniai mašalai paprastai ritasi gegužės viduryje, o birželio pradžioje jie kyla iš vandens. Nuo kraujasiurbių mašalų labiausiai kenčia žmonės, naminiai ir laukiniai gyvuliai.

Šiemet po šiltos praėjusios žiemos susirūpinta, kad mašalų lervos išsiris anksčiau ir nebus spėta laiku jų sunaikinti. Gegužę atvėsę orai lervų vystymąsi pristabdė, tad kraujasiurbių naikinimą teko atidėti.

Šiemet mašalus naikinančiam preparatui pirkti Vyriausybė iš rezervo skyrė 250 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.