Rusijos opozicija Nacionalinės asamblėjos posėdyje mėgino siekti suvienyti jėgas

Rusijos vyriausybės oponentai surengė Maskvoje pirmąjį Nacionalinės asamblėjos posėdį, mėgindami suvienyti visas nesutinkančias su oficialia valdžia politines jėgas, rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė.
Kai kurie organizatoriai siūlė paskelbti Asamblėją alternatyviu parlamentu, bet posėdyje toks sprendimas buvo pavadintas dar per ankstyvu ir buvo nuspręsta jo atsisakyti.

Susitikime dalyvavo ir kairiųjų liberalų, ir komunistų atstovai, iš viso daugiau kaip 400 žmonių iš 66 regionų.

Pasak susirinkusiųjų, jų tikslas atkurti demokratiją Rusijoje ir surengti laisvus rinkimus.

Pirmajame posėdyje Asamblėjos dalyviai išrinko prezidiumą. Į jį įėjo „Jungtinio piliečių fronto” lyderis Haris Kasparovas, vienas „Kitokia Rusija” lyderių Eduardas Limonovas, buvęs Centrinio banko pirmininkas Viktoras Geraščenka, „Jabloko” Sankt Peterburgo skyriaus lyderis Maksimas Reznikas ir kiti.

Be to, buvo sudaryti alternatyvinio parlamento komitetai: valstybinės santvarkos pagrindų, žmogaus teisių, nacionalinės politikos, rinkimų organizavimo, žodžio laisvės ir žiniasklaidos priemonių, bendradarbiavimo su socialinio protesto grupėmis ir kiti.

Posėdyje buvo priimta Nacionalinės asamblėjos politinė deklaracija, kurioje sakoma, kad dabartinė valdžia yra nelegitiminė ir kad šalyje nėra spaudos laisvės ir nepriklausomų teismų.

G.Kasparovo nuomone, Nacionalinė asamblėja yra išskirtinis reiškinys Rusijai, nes vienija visiškai skirtingų, o kartais ir priešingų politinių pažiūrų atstovus.

Savo ruožtu E.Limonovas paragino surengti taikaus pasipriešinimo akciją.

„Mes turime pareikšti teises į Rusijos politiką”, – sakė jis.

Asamblėjos organizatoriai praneša, kad toliau svarstymas vyks per internetą. Be to, šiais metais numatoma surengti dar vieną tokį pat posėdį.

G.Kasparavo svetainė praneša, kad surengti posėdį mėgino sutrukdyti Kremlių remiančių jaunimo organizacijų atstovai.

Organizatoriai viliasi, kad Nacionalinė Asamblėja leis suvienyti Rusijos opoziciją. Daugelio ekspertų nuomone, iki šiol mėginimai tai padaryti buvo nesėkmingi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.