Dešiniųjų jungtuvės didina jų ambicijas

Artėjant Seimo rinkimams į vieną partiją susivieniję konservatoriai ir krikščionys demokratai puoselėja ambicingus planus tapti dominuojančia jėga kitos kadencijos parlamente.

Šeštadienį Tėvynės sąjungos (TS) ir Lietuvos krikščionių demokratų (LKD) suvažiavimams pritarus abiejų partijų jungtuvėms, jų lyderiai Andrius Kubilius ir Valentinas Stundys pasirašė sutartį, kuri vainikavo beveik metus dešiniųjų dėtas pastangas suvienyti jėgas.

Jungtinė partija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) tapo didžiausia politine jėga šalyje – ji vienija net 18 tūkst. narių. Nenuostabu, kad TS-LKD lyderiai drąsiai kalba apie sėkmę per Seimo rinkimus, vyksiančius rudenį, ir ketinimus formuoti būsimą Vyriausybę.

„Centro dešinės vienijimasis turėtų suteikti žmonėms galimybę pasirinkti aiškią alternatyvą dabartinei nomenklatūrinei valdžiai. Esu įsitikinęs, kad centro dešinė būsimame Seime bus gausiausiai atstovaujama politinė jėga, ir tai mums leis formuoti valdančiąją koaliciją, jei reikės dar partnerių”, – pareiškė TS-LKD pirmininku tapęs A.Kubilius.

Jo pirmasis pavaduotojas jungtinėje partijoje V.Stundys, paklaustas, ar krikščionys demokratai, susivieniję su TS, neištirps kaip politinė srovė, pabrėžė, jog to neįvyks, juolab kad krikščioniškųjų demokratijos nuostatų įgyvendinimu rūpinsis partijoje veiksianti Krikščionių demokratų bendrija. Tačiau Molėtų meras V.Stundys pripažino, kad TS-LKD Achilo kulnas – mokesčių politika, mat konservatoriai pasisako prieš progresinių mokesčių įvedimą.

TS-LKD pasiryžusi dar akivaizdžiau parodyti, kad nebijo vidinių problemų. Kitąmet ji žada pateikti naujovę – partijos vadovas bus renkamas ne per atstovų suvažiavimą, o visų partijos narių. Šeštadienį per suvažiavimą buvo perrinkta partijos vadovybė, patvirtinta programa. Pakito ir partijos emblema: konservatorių kregždė atsidūrė Europos liaudies partijos simbolio – širdies – fone.

Jungtinės partijos Politikos komiteto pirmininku tapo buvęs ilgametis TS vadovas europarlamentaras Vytautas Landsbergis. Šeštadienį kalbėdamas per suvažiavimą jis pabrėžė, jog ateina dar vienas Lietuvos išmėginimo etapas. „Dvi kadencijas trukęs kairiųjų populistų valdymas, klanų klanai valstybės administracijoje ir teisingumo struktūrose lėmė tai, kad tarp gyventojų yra daug nusivylimo, pagiežos ir abejingumo, o piliečių procentas net sumažėjęs. Tačiau mes nesame sumažėję nei skaičiumi, nei dvasia, nei atsakomybe. Priešingai – kuo didesnis visuomenės nuosmukis, kuo gilesni dvasinės ir korupcinės krizės reiškiniai valdančiuosiuose sluoksniuose, tuo didesnė mūsų atsakomybė pasiekti piliečių sąmonę ir širdį bei gauti mandatą, kad galėtume daryti įtaką Lietuvos gyvenimui naujo kilimo kryptimi”, – dėstė V.Landsbergis. Jo nuomone, būtina nedelsiant šaukti TS-LKD tarybos posėdį ir svarstyti valstybės turto išpardavimo ir energetikos problema.

Konservatorių ir krikdemų šventę šiek tiek sugadino šeštadienį išplatintas LKD Kaišiadorių skyriaus pranešimas spaudai, kuriame teigiama, jog skyrius nesivienija su konservatoriais. Jo nariai nedalyvavo ir TS-LKD suvažiavime. LKD Kaišiadorių skyriaus konferencija nutraukė veiklą ir išsivaikščiojo.

TS-LKD pirmininko pavaduotojais patvirtinti parlamentarai konservatoriai Rasa Juknevičienė, Irena Degutienė, Povilas Jakučionis ir krikščionis demokratas Paulius Saudargas, partijos vykdomuoju sekretoriumi – iki šiol TS šias pareigas ėjęs buvęs Seimo narys Arvydas Vidžiūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.