„Misija Sibiras”: konkursas – 75 į vietą

Į Sibirą panoro pusantro tūkstančio jaunuolių: 75 į vietą.
Trečius metus iš eilės Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) rengiamos ekspedicijos „Misija Sibiras” pirmasis etapas baigėsi. Atrinkti 72 dalyviai gegužės pabaigoje dalyvaus bandomajame žygyje Lietuvoje.

Bandomasis žygis vyks Dzūkijoje – dalyviai keliaus iš Senosios Varėnos į Marcinkonis. Naktį visi praleis prie Kastinio ežero. Žygio tikslas – išmėginti dalyvių jėgas, ištvermę, gebėjimą būti komandos nariu. Jis bus ganėtinai sudėtingas, kad kiekvienas dalyvis galėtų atsiskleisti įvairių situacijų metu. Po žygio bus sudarytas galutinis sąrašas žmonių, kurie liepos 3-23 dienomis vyks į Sibirą.

Dalyvavo ir emigrantai.
Pagrindiniai dalyvių atrankos kriterijai – motyvacija ir patriotiškumo suvokimas. „Mes norime įrodyti, kad ir jauni žmonės gali būti patriotai, tik jie ne visada turi galimybę tai parodyti”, – mano LiJOT prezidentas Šarūnas Frolenka. Jauniausiam žygeiviui yra 18 metų, vyriausiam – 29-eri. Pasak kuratoriaus, jų organizacija orientuojasi į jaunimą, tad jam ir teikiama pirmenybė.

Šiemet misijoje panoro dalyvauti daugiau kaip pusantro tūkstančio jaunuolių ne tik iš Lietuvos, bet ir Europos, Šiaurės bei Pietų Amerikos valstybių, Indijos. Anketas pildė ir žinomi dainininkai – Hokšila, Jonas, Vilius iš „Skamp”, pastarasis, beje, yra kviečiamas dalyvauti bandomajame žygyje. Norą dalyvauti pareiškė daug menininkų. Tarp atrinktų į bandomąjį žygį yra jaunuolis iš JAV. Jis į Lietuvą grįš specialiai dėl galimybės aplankyti Sibirą. Prieš dvejus metus rengtoje ekspedicijoje dalyvavo emigrantas iš Vokietijos.

Buvo ištvermingi

Šiųmetei ekspedicijai, kaip ir visoms iki šiol, vadovaus Gintautas Alekna. Jis jau 20 metų keliauja į Sibirą ir yra aplankęs tris ketvirtadalius tremties vietų. Vasarą jis su grupe vyks į Irkutsko srities Taišeto rajoną, kur tvarkys antras pagal dydį tremtinių kapines. „Pagrindinis šio projekto tikslas – tvarkyti kapines. Jose yra daugiau kaip du šimtai kapų”, – sakė jis. Vadovas nepanoro prognozuoti, kiek pavyks sutvarkyti, nes tam turi įtakos ir oro sąlygos, ir žmonių darbas. Visa grupė tvarkys kapų paminklus, kryžius, aplinką, susitiks su ten gyvenančiais tautiečiais.

G.Alekna labai patenkintas pernykšte ekspedicijos grupe: „Didžiąją kelionės dalį gyvenome palapinėse laukinėje gamtoje, per dieną nueidavome 20-30 kilometrų, tačiau niekas iš dalyvių neburbėjo, kad yra pavargęs ir nori pailsėti”, – džiaugėsi vadovas. Jis prisipažino, jog jo charakteris yra itin sunkus, gali greitai supykti, tačiau praėjusią vasarą taip nenutiko. G.Alekna pasakojo vieną atvejį, kai buvo nepatenkintas dviejų vaikinų savarankišku sprendimu išeiti iš stovyklos teritorijos ir susipažinti su vietos jaunimu. „Tie vaikinukai išėjo mūsų neperspėję, pradėjo kalbėtis su vietiniais. Naktį šie mus apmėtė akmenimis”, – karčią patirtį prisimena jis.

Šių metų patriotų grupę sudarys 25 nariai. Į kelionę vyksta ir garsusis pramogų pasaulio atstovas Marijonas Mikutavičius, profesionali filmavimo grupė. „Nesame nustatę tikslaus skaičiaus, kurį sudarys atrinkti jaunuoliai, tačiau jie sudarys didžiąją grupės dalį”, – LŽ sakė misijos kuratorius Arnas Marcinkus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.