Prezidentas naujo švietimo ir mokslo ministro skirti neskuba

Prezidentas Valdas Adamkus neskuba naujuoju švietimo ir mokslo ministru skirti į šį postą pasiūlyto Naujosios sąjungos vicepirmininko Algirdo Monkevičiaus. Neatmetama galimybė, jog jį pasiūliusiems socialdemokratams gali tekti ieškoti kito kandidato.
Prezidentas dar šios savaitės pradžioje gavo premjero Gedimino Kirkilo oficialų teikimą skirti A.Monkevičių naujuoju švietimo ir mokslo ministru. Tačiau pasikviesti šį kandidatą pokalbio ir pasirašyti dekreto dėl jo skyrimo V.Adamkus neskuba, rašo dienraštis „Kauno diena”.

„Nežinau, kodėl čia taip keistai lėtai vyksta. Man premjeras pirmadienį, prieš išvažiuodamas į komandiruotę, sakė, kad teikimas perduotas prezidentūrai, todėl turėtų įvykti pokalbis su prezidentu. Bet iki šiol neturiu jokių žinių, kada jis galėtų įvykti”, – ketvirtadienį sakė A.Monkevičius.

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė ketvirtadienį irgi negalėjo pasakyti, kada valstybės vadovas turėtų pasikalbėti su A.Monkevičiumi. Tačiau ji patikino, kad toks susitikimas tikrai įvyks. Prezidentūra nuolat kartoja, kad valstybės vadovas tik po tokio susitikimo ir pokalbio spręs, ar pasirašyti dekretą dėl naujo ministro skyrimo.

Išgirdęs apie premjero pasirinkimą prezidentas buvo išsakęs labai teigiamą nuomonę apie A.Monkevičių. Neoficialiomis žiniomis, G.Kirkilui dairantis, kas galėtų tapti naujuoju ministru, Prezidentūros atstovai ne karą leido suprasti, kad A.Monkevičiaus kandidatūra būtų priimtina.

Tačiau, regis, ši nuomonė jau pasikeitė. Tam turėjo įtakos viešai pareikštos kandidato abejonės dėl numatytos aukštojo mokslo reformos. A.Monkevičius sukritikavo reformos koncepciją pareikšdamas, kad ji leis siekti aukštojo mokslo turtingesniems, bet nebūtinai gabesniems studentams.

„Prezidentas yra sakęs, kad ministro pareigose reikia tokio asmens, kuris galėtų tęsti pasirengimą reformai”, – pabrėžė prezidento atstovė spaudai.

Prezidentūra neigia informaciją, kad valstybės vadovas anksčiau yra leidęs premjerui suprasti, jog A.Monkevičius būtų priimtiniausias kandidatas į švietimo ir mokslo ministrus. Bet socialdemokratai kartoja iš V.Adamkaus laikysenos supratę, kad socialliberalas A.Monkevičius būtų priimtinas kandidatas. Socialdemokratų frakcijos Seime seniūnė Irena Šiaulienė patvirtino, kad Prezidento pozicija šiuo klausimu buvo vienas veiksnių, paskatinusių premjerą teikti A.Monkevičiaus kandidatūrą.

Jei V.Adamkus vis dėlto nepatvirtintų teikiamo kandidato į švietimo ir mokslo ministrus, socialdemokratai žada padėtį apsvarstyti ir ieškoti kito kandidato. Tai gali būti daroma jau pirmadienį vakare vyksiančiame Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) prezidiumo posėdyje.

Anksčiau visi kalbinti socialdemokratų kandidatai atsisakė eiti į švietimo ir mokslo ministrus. Tarp galimų kandidatų į ministro kėdę minima dabartinė nepartinė švietimo ir mokslo viceministre Virginija Būdienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.