Seimas uždegė žalią šviesą nemokamiems pradinukų pietums

Nuo kitų mokslo metų visi Lietuvos pradinukai turės teisę į nemokamus pietus.
Ketvirtadienį Seime 86 parlamentarai balsavo už tai numatančias Socialinės paramos mokiniams įstatymo pataisas. Vienas Seimo narys balsuojant susilaikė, 8 buvo prieš.

Iki šiol nemokamai maitinami buvo tik socialiai remtini pradinukai.

Pranešama, kad visų pradinukų nemokamam maitinimui reikės maždaug 60-70 mln. litų. Kiekvieno vaiko maitinimui bus skiriama trys litai.

Seimo liberalsąjūdietis Gintaras Steponavičius ragino Seimo narius nepritarti pataisoms, nes, anot jo, valstybė nėra tokia turtinga, kad nemokamai maitintų visus vaikus, tarp jų – ir turinčius turtingus tėvus.

Jam oponavusi konservatorė Vincė Vaidevutė Margevičienė teigė, kad visi vaikai turi būti lygūs, nes dabar nemokamai maitinami socialiai remtini vaikai jaučia kitokį savo statusą ir mano esantys prastesni.

Be mokinių, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo ar pagal pradinio ugdymo programas, teisę į nemokamus pietus taip pat turi mokiniai, kurie mokosi pagal pagrindinio, vidurinio ar specialiojo ugdymo programas, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 1,5 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžio.

Be to, įstatymo pakeitimu nustatyta, kad mokiniai, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo ar pagal bendrojo lavinimo (pradinio, pagrindinio, vidurinio ar specialiojo ugdymo) programas, turi teisę į nemokamus pusryčius, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 1 VRP dydis, ir į paramą mokinio reikmenims įsigyti, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 1,5 VRP dydžio.

Įstatyme įtvirtinta, kad mokinio reikmenims įsigyti (įskaitant pirkimo pridėtinės vertės mokestį) skiriama 120 procentų MGL dydžio suma vienam mokiniui per kalendorinius metus.

Pataisos, jei jas pasirašys prezidentas, įsigalios nuo liepos 1 dienos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.