Darbo kodekso pataisos liberalizavo streikų skelbimą

Artimiausiu metu streikus įmonėse bus galima skelbti jei tam pritars daugiau nei pusė visos įmonės darbuotojų, o įspėjamieji, ne ilgesni nei dviejų valandų streikai streikai galės būti rengiami be atskiro darbuotojų pritarimo.
Atlygis už viršvalandinį darbą ir darbą poilsio bei švenčių dienomis bus skaičiuojamas ne nuo Vyriausybės patvirtintų valandos ir dienos darbo užmokesčių dydžių, o nuo konkretaus darbuotojo gaunamo darbo užmokesčio.

Tai numatyta metus svarstytose ir antradienį Seime priimtose Darbo kodekso pataisose, už kurias balsavo 67 parlamentarai. Prieš balsavo 2 Seimo nariai, susilaikė 26 parlamentarai.

Darbo kodekso pataisos taip pat įpareigojo darbdavius reguliariai, ne rečiau kaip kartą per metus, informuoti darbuotojų atstovus apie esamą ir būsimą įmonės ar jos struktūrinio padalinio veiklą, ekonominę padėtį bei darbo santykių būklę ir konsultuotis su jais.

Jeigu šias Seimo priimtas pataisas pasirašys prezidentas, jos įsigalios nuo šių metų liepos.

Už viršvalandinį darbą ir darbą naktį turės būti mokama ne mažiau kaip pusantro ne darbuotojui nustatyto, kaip buvo iki šiol, o darbuotojo vidutinio valandinio atlygio.

Už darbą poilsio arba švenčių dieną darbuotojams leidžiama pasirinkti, kaip jiems būtų atlyginta: dvigubai mokama skaičiuojant nuo darbuotojo vidutinio valandinio atlygio (mėnesinės algos) arba mokant už tas dienas darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį bei kaip ir iki šiol bus galima tas dienas prisidėti prie atostogų arba suteikti laisvas dienas kitu metu.

Už darbą švenčių dieną pagal grafiką bus mokamas ne mažesnis kaip dvigubas darbuotojo vidutinis valandinis arba dieninis atlygis.

Iki šiol atlygis už viršvalandžius ir darbą poilsio bei švenčių dienomis buvo skaičiuojamas nuo Vyriausybės patvirtintų dienos ir valandos užmokesčio dydžių.

Streikus Seimas leido rengti, kai darbuotojų ir darbdavio kolektyvinio darbo ginčo nepavyks išspręsti pasitelkus tarpininką ar kai tarpininkavimo metu pasiektas susitarimas nevykdomas.

Skelbti įmonėje streiką leista tada, kai tam pritaria daugiau kaip pusė įmonės darbuotojų.

Iki šiol užtekdavo dviejų trečdalių darbuotojų pritarimo.

Įspėjamuosius streikus, kurie gali trukti ne ilgiau kaip dvi valandas, Seimas taip pat leido organizuoti be atskiro darbuotojų pritarimo.

Seimas nustatė atvejus, kada įmonėse bus vykdomi vadinamieji grupės darbuotojų atleidimai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.