Nepaisant ciklono sukelto chaoso Mianmare vyksta referendumas

Mianmarą valdantys kariškiai šeštadienį surengė konstitucinį referendumą, nepaisydami kitų šalių raginimų jį atidėti dėl katastrofiškų ciklono „Nargis” padarinių.
Plebiscitas dviem savaitėms atidėtas labiausiai nuo stichijos nukentėjusioje Iravadžio deltoje ir Jangono mieste, tačiau balsavimas vyko kituose šios izoliuotos, 53 mln. gyventojų turinčios Azijos valstybės regionuose.

Per vyriausybinės televizijos žinias penktadienį žmonės buvo nuolat raginami balsuoti, tačiau neužsiminta nei apie 1,5 mln. nuo ciklono nukentėjusių aukų, likusių be maisto ir pastogės, nei apie dešimtis tūkstančių žuvusių arba dingusių be žinios dėl pražūtingos audros, smogusios šaliai prieš savaitę.

„Tie, kurie trokšta šalies gerovės, turėtų balsuoti „taip”, – buvo kartojama per Mianmaro valstybinę televiziją.

Dar prieš praūžiant ciklonui „Nargis” organizacijos, besipriešinančios kariškių valdymui, taip pat užsienio šalių vyriausybės, pirmiausia JAV, pareiškė nepripažįstančios naujosios Mianmaro konstitucijos bei referendumo, kuriuos laiko mėginimu įteisinti 46-erius metus trukusią kariškių valdžią.

Už vyriausybės pastangas likviduoti nelaimės padarinius dar ciniškiau atrodo generolų mėginimai toliau vykdyti „kelio į demokratiją” planą, kurio kulminacija turėtų tapti 2010 metais rengiamais daugiapartiniais rinkimais.

„Ar balsavimas bus tikras? Nemanau, – sakė vienas verslininkas iš Miaung Mijos miesto, įsikūrusio prie nuniokotos Iravadžio deltos, kurioje telkiasi didžiausi šalies ryžių laukai. – Jie užsirašo balsuotojų pavardes ir asmens kodus. Todėl bus žinoma, kaip balsavote – už ar prieš.”

Po katastrofos išgyvenusiems žmonėms reikia maisto, švaraus vandens, prieglobsčio, vaistų ir kitų dalykų, kad būtų išvengta bado ir ligų protrūkio. Mianmaro vyriausybė pritaria pinigų pervedimui ir humanitarinei pagalbai, tačiau pabrėžia, kad siuntas skirstys pati.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.