Minint Europos dieną – raginimai susimąstyti apie aplinkosaugos problemas

Vilniuje bei kituose Lietuvos miestuose penktadienį vyksiantys Europos dienai paminėti skirti renginiai supažindins su Europos Sąjungos istorija bei ragins visuomenę susimąstyti apie aplinkosaugos ir klimato kaitos problemas.
Vilniuje, prie Baltojo tilto, gegužės 9-ąją įsikūrė Europos miestelis, kuriame apsilankiusieji galės paskanauti ekologiškų produktų, išbandyti jėgas konkursuose bei sporto varžybose. Ant žemės bus tiesiami didžiuliai Europos žemėlapiai, kuriais vaikščiodami vaikai galės pasisemti žinių apie Europos Sąjungos šalis, jų istoriją.

Tą pačią dieną prie Baltojo tilto originalią parodą pristatys mados fotografas Tomas Kauneckas. Parodoje „2039-ieji”, kuri pirmą kartą bus eksponuojama viešoje erdvėje, fotografas savotiškai perteikia savo ateities viziją, naujausias lietuviškos mados tendencijas nukeldamas į 2039-uosius metus, kur gerai pažįstamos vietos atrodo tuščios ir apleistos.

Šių metų Europos dienų vėliavnešiu taps ekologinis plaustas „Bliuškis”. 15 metrų ilgio ir 6 metrų pločio iš plastikinių butelių sukonstruotas plaustas gegužės 9 dieną Vilniuje pradės savo kelionę po Lietuvą. Sostinėje plaustą į kelionę palydės tarptautinės studentų eitynės, kuriose dalyvaus apie tūkstantį Lietuvoje studijuojančių jaunuolių iš užsienio, Vilniuje veikiančio Europos humanitarinio universiteto studentai.

Plaukdamas Nerimi ir Nemunu, „Bliuškis” aplankys daugiau kaip dešimt Nemuno, Neries bei Kuršių marių pakrantėse įsikūrusių miestelių, o jo kelionę lydės įvairūs renginiai. Birželio 1 dieną plaustas pasieks kelionės tikslą – Nidą. Moksleiviai „Bliuškio” sustojimo vietose kurs ekologinių skulptūrų parkus. Plausto sustojimo vietose bus rengiami koncertai, į dangų kils Europos aitvarai, kuriuose švenčių dalyviai bus skatinami susikurti savo rankomis.

Europos dienai skirti renginiai Lietuvoje vyks visą gegužės mėnesį.

Europos diena kasmet minima gegužės 9-ąją. Būtent šią dieną 1950 metais Prancūzijos užsienio reikalų ministras Robertas Schumanas (Šumanas) paskelbė deklaraciją, kurioje pateikė planą, kaip pasiekti, kad Europoje nekiltų karų ir ji galėtų toliau plėtotis. Ši deklaracija suteikė postūmį Europai vienytis, o 1986 metais, minint R.Schumano 100-ąsias gimimo metines, gegužės 9-oji buvo paskelbta Europos diena.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.