Berlusconi pristatė naują Italijos dešiniųjų vyriausybę

Italijos premjeras Silvio Berlusconi (Silvijus Berluskonis) trečiadienį pristatė savo naująją dešiniųjų vyriausybę, o ketvirtadienį jo komanda, kurioje yra ir Europos Sąjungos (ES) teisingumo komisaras Franco Frattini (Frankas Fratinis), turi būti prisaikdinta.
71 metų S.Berlusconi taip pat sakė, kad jo senas sąjungininkas Giulio Tremonti (Džulijus Tremontis) bus ekonomikos ministras.

Kiek anksčiau atstovas paskelbė, kad prezidentas Giorgio Napolitano (Džordžas Napolitanas) oficialiai paprašė būsimojo konservatorių premjero suformuoti vyriausybę.

Tokios informacijos, kuri buvo paskelbta iš karto po S.Berlusconi ir G.Napolitano susitikimo, nebuvo tikimasi sulaukti bent iki ketvirtadienio.

S.Berlusconi užsiminė, kad skuba pradėti spręsti didžiules Italijos problemas, tarp jų – nacionalinės oro bendrovės „Alitalia” padėtį, ekonomikos nuosmukį ir seną turtinį atotrūkį tarp šalies šiaurės ir pietų.

S.Berlusconi, kuris laimėjęs praėjusio mėnesio rinkimus trečią kartą tapo premjeru, ir jo 12 narių komanda prisiekti turi ketvirtadienį 17 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku.

Buvęs teisės profesorius G.Tremonti S.Berlusconi ekonomikos ministru buvo beveik visą praeitą šio žiniasklaidos magnato kadenciją, kuri truko nuo 2001-ųjų iki 2006-ųjų. 60 metų „ekonomikos nacionalistas” G.Tremonti susilaukė prieštaringų vertinimų, kai panaikino paveldėjimo mokestį ir užėmė nerūpestingą poziciją dėl vengimo mokėti mokesčius.

Antiimigracinės, euroskeptiškos Šiaurės lygos lyderis Umberto Bossi (Umbertas Bosis), kaip ir anksčiau, bus „Riteriu” vadinamo S.Berlusconi reformų ministras.

U.Bossi partija, kuri sudarė koaliciją su S.Berlusconi „Laisvės tauta”, po praėjusio mėnesio rinkimų turi dvigubai daugiau vietų parlamente – 8 procentus.

Į postus vyriausybėje paskirti dar trys Šiaurės lygos veikėjai: Roberto Maroni (Robertas Maronis) bus vidaus reikalų ministras, Luca Zaia (Luka Dzaja) – žemės ūkio ministras, o Roberto Calderoli (Robertas Kalderolis) – ministras, atsakingas už įstatymų leidybos proceso supaprastinimą.

Svarbus būsimosios vyriausybės darbotvarkės klausimas bus ir krizė dėl šiukšlių išvežimo pietiniame Neapolio regione, kurios aktualumas dar labiau padidėjo antradienį, kai Europos Komisija padavė Italiją į ES teismą dėl šios problemos sprendimo vilkinimo.

S.Berlusconi, kuris premjero poste keičia centro kairiųjų lyderį Romano Prodi (Romaną Prodį), yra sakęs, kad šis klausimas bus prioritetinis ir kad jis savo pirmą vyriausybės posėdį surengs Neapolyje.

Ekonomikos fronte Italija susiduria su dideliu sulėtėjimu – šiemet ekonomikos augimas yra vos 0,6 proc., nors pernai buvo 1,5 procento.

Kebliausias klausimas yra „Alitalia” likimas. Po to, kai „Air France-KLM” praėjusį mėnesį atsisakė planų perimti „Alitalia”, S.Berlusconi šiai bendrovei pažadėjo gelbėjimo paketą.

51 metų F.Frattini, kuris nuo 2002-ųjų iki 2004-ųjų buvo S.Berlusconi užsienio reikalų ministras, garsėja kaip šaltakraujiškas lojalistas su gerais teisiniais įgūdžiais. Jis tapo ES teisingumo, laisvės ir saugumo reikalų komisaru ir, be kitų, klausimų, sprendė neteisėtos imigracijos ir kovos su terorizmu problemas.

Pagal pernai priimtą įstatymą, ministrų kabinetas gerokai sumažėjo. R.Prodi vyriausybė, kuri dirbo dvejus metus ir žlugo sausio mėnesį, šiuo požiūriu buvo rekordinė: joje dirbo 103 nariai, tarp jų – 26 ministrai. S.Berlusconi 2001-2006 metų vyriausybėje buvo 99 nariai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.