Atsisveikinimas su grybais

Olandija garsėja tolerancija lengviems narkotikams, tačiau šalies vyriausybė nusprendė, kad šios tolerancijos ribos turėtų būti griežtesnės. Olandams teks atsisveikinti su vienu populiariausių narkotikų.

Olandijos vyriausybė pasiūlė uždrausti haliucinogeninius grybus, vadinamuosius magiškuosius grybukus. Šiam sprendimui pritaria ir dauguma šalies parlamento narių. Į magiškųjų grybukų vartojimą imta žiūrėti griežčiau, kai dėl to kilo keletas incidentų, į kuriuos įsivėlė ir turistai. Be to, Sveikatos apsaugos ministerija pareiškė, kad per pastaruosius metus tokių incidentų skaičius gerokai padidėjo. Daugiausiai nemalonumų, susijusių su haliucinogeninių grybų vartojimu, turistai patyrė Amsterdame.

Kaip ir reikėjo tikėtis, parduotuvių savininkai nedelsdami pareiškė, kad įstatymu patvirtintas draudimas yra nereikalinga priemonė. Pagrindinis jų priešininkas – Sveikatos apsaugos ministerija – tvirtina, kad haliucinogeninių grybų vartojimas yra pavojingas, nes nuo jų apsvaigę asmenys linkę į itin ekstremalius veiksmus, kurie gali netgi kelti grėsmę gyvybei. „Smart shop” vadinamų parduotuvių savininkų asociacija tvirtina, kad magiškieji grybukai, kurie turi haliucinogeninės medžiagos – psilocibino – yra pavojingi tik tada, kai žmonės juos vartoja kartu su alkoholiu arba kitais narkotikais. Tačiau šie legalių narkotikų pardavėjų įtikinėjimai neturėjo įtakos nei vyriausybės, nei parlamentarų nuomonei. Kur kas labiau politikus šokiravo atvejis, kai praėjusiais metais Amsterdame žuvo 17 metų paauglė iš Prancūzijos, kuri, kaip manoma, apsvaigusi nuo magiškųjų grybukų nušoko nuo tilto. Policijai vis dėlto nepavyko įrodyti tiesioginio ryšio tarp jos poelgio ir narkotinių grybų.

Būta ir kitų incidentų: šių grybukų paragavęs turistas iš Islandijos iššoko iš balkono ir susilaužė abi kojas. Kitas turistas iš Danijos, apsvaigęs nuo haliucinogeninių grybų, sėdo prie vairo ir nusiaubė visą kempingą. Tik dėl laimingo atsitiktinumo nesuvažinėjo miegančių poilsiautojų.

Vis dėlto politikams tenka atsižvelgti ir į socialinį bei ekonominį magiškųjų grybukų draudimo aspektą. Įsigaliojus minėtam sprendimui, bankroto neišvengs dauguma „Smart shop” parduotuvėlių. Jų savininkai tvirtina, kad haliucinogeninių grybų mėgėjai paprasčiausiai persimes į juodąją rinką, kur prekiaujama jau seniau uždraustais džiovintais magiškaisiais grybukais. Amsterdamo municipalitetas jau pasiūlė įvesti tarpinę kontrolės priemonę – 3 dienų „susipažinimo su žalingu poveikiu” laikotarpį nuo narkotiko užsakymo ir galimybės jį atsiimti parduotuvėje.

Haliucinogeninių grybų poveikis dažniausiai pasireiškia nekontroliuojamu juoku, regimų spalvų intensyvumu, jautresniu šviesos ir garso jutimu bei haliucinacijomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.