Atskleistos istorijos klastotės

Didžiosios Britanijos dienraštis „The Guardian” atliko tyrimą, per kurį aptiko net 29 klastotes apie žymius istorinius Antrojo pasaulinio karo įvykius.

Detalūs duomenys, kuriuos 3 savo knygose dėsto britų istorikas Martinas Allenas, atrodė kaip romanas apie šnipus. Paaiškėjo, kad šie „istoriniai faktai” ir yra ne daugiau, kaip romanas. Pavyzdžiui, istorikas dėstė, kad britų karališkoji šeima neva teikė Adolfui Hitleriui melagingą informaciją apie Didžiojoje Britanijoje rengiamą provokišką pučą. Tuo pat metu karališkosios šeimos narys – Vindzoro hercogas – sąmoningai nutekindavo informaciją, kad padėtų A.Hitlerio užmačioms. SS šefą Heinrichą Himlerį, pasirodo, nužudė slaptieji britų agentai, Winstono Churchillio įsakymu.

M.Allenas neva rėmėsi niekam lig tol nematytais dokumentais, tačiau Nacionalinio britų archyvo atliktas tyrimas parodė, kad visi skandalingojo istoriko dėstomi faktai tėra tik mitai. Pasirodo, kad autorius rėmėsi 29 padirbtais dokumentais, kurie buvo pagaminti apie 2000-2005 metus. Remiantis tais pačiais dokumentais M.Allenui iškelti kaltinimai. Jį jau apklausė policija.

Pirmiausia policija apklausė autorių, nes jis buvo vienintelis žinomas asmuo, kuris susipažino su suklastotais dokumentais. Jie buvo įterpti į 12 bylų. Tyrimas užtruko 13 mėnesių, po kurių Didžiosios Britanijos prokuratūra nusprendė panaikinti kaltinimus autoriui dėl prastos jo sveikatos būklės ir „nacionalinių interesų”. Pats autorius atsisako bet kokių komentarų ir neigia prisidėjęs prie klastočių gamybos.

Prieš keletą dienų Nacionalinis archyvas išslaptino tyrimo medžiagą ir dabar su ja galima susipažinti archyvo tinklalapyje. Ten taip pat galima rasti su tyrimu susijusią korespondenciją, liudininkų parodymus bei ekspertų išvadas. Ekspertai mano, kad šis skandalas gali tapti didžiausiu istorinių faktų klastojimo atveju per visą istoriją.

Skandalas jau susilaukė ir praktinio atgarsio: Londone esančiame Nacionaliniame archyve sustiprinta apsauga. Stebėtis tuo neverta – archyve saugomi per pastaruosius 900 metų sukaupti oficialūs Didžiosios Britanijos dokumentai. Archyvo skaityklose pradėta nuolat patruliuoti, skaitytojus stebi vaizdo kameros.

Ekspertai pažymi, kad minėti dokumentai suklastoti labai nemokšiškai, juose daug faktinių klaidų, o korespondencijos blankai paprasčiausiai atspausdinti lazeriniu spausdintuvu. Parašai taip pat suklastoti itin primityviai – iš pradžių jie nužymėti pieštuku, o vėliau – apvesti rašalu. Visi 29 suklastoti dokumentai spausdinti vos 4 spausdinimo mašinėlėmis, o daugelio tekstų kalba – akivaizdžiai šiuolaikinė.

M.Allenas savo knygose rėmėsi beveik vien tik šiais nemokšiškai suklastotais dokumentais. 2002 metais pasirodžiusiame „istoriniame” veikale jis tvirtino, kad A.Hitleris nesunkiai užgrobė Prancūziją, nes jam padėjo Vindzoro hercogas. Sulaukęs didelio susidomėjimo, autorius nusprendė tęsti dezinformacijos kampaniją ir ėmėsi kitų skandalingų istorijų apie aukščiausių nacistų vadovų mirtį arba perbėgimą į sąjungininkų pusę. Archyvarai nustatė, kad netgi remdamasis autentiškais dokumentais M.Allenas iškraipydavo juose pateikiamus faktus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.