Restauruojama Palangos bažnyčia

Palangoje pradėta restauruoti pernai šimtmečio sulaukusi Švenčiausiosios Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčia. Jos bokšto mūrą planuojama suremontuoti iki rudens.

Pasak darbus atliekančios bendrovės „Pamario restauratorius” direktoriaus Aldo Kliuko, žvelgiant iš tolo bažnyčia, kuri nebuvo restauruota nuo pastatymo, atrodo nepriekaištingai, tačiau laikas ir pajūrio oro sąlygos gerokai paveikė senųjų palangiškių suręstą mūrą.

Labiausiai nukentėjo vakarinė ir pietvakarinė statinio pusės. Plytas ir jungiamąsias siūles paveikė erozija, ant mūro išvešėjo kerpės, žolės. Apiro ir vandens nubėgimo takai, o fasado plyšiuose peri varnos.

Bažnyčios būklė nerimą kėlė ir jos klebonui Algiui Genučiui, tvirtinusiam, jog pavasarį drėgmės prisigėrusios plytos imdavo kristi žemyn. Vakar bažnyčia iš pietinės ir vakarinės pusės jau buvo apjuosta pastoliais, kurių aukštis – 40 metrų. Iki rudens bus atrestauruotas bažnyčios bokštas. Jo restauracija atsieis apie 300 tūkst. litų.

Numatoma pakeisti dalį jį dengiančios senos skardos. Dabar dalis jos varinė, likusi nuo pastatymo, kita – įprastos skardos. Norima, kad visa skarda būtų vienoda.

Taip pat bus atrestauruotas laikrodžio ciferblatas, gotikiniai bokšteliai, užtaisytos siūlės, išrautos išsikerojusios kerpės, išaugusios žolės. Žadama nušveisti visą bokštą. Atnaujintas mūras bus padengtas specialia medžiaga, kuri ilgus metus jį apsaugos nuo lietaus poveikio. Palangos bažnyčios restauracija tuo nesibaigs. Kitais metais numatyta atnaujinti pagrindinio bažnyčios pastato sienas, pakeisti stogą.

Bendra planuojamų restauravimo darbų vertė – 2,2 mln. litų. Šias lėšas skyrė Kultūros paveldo departamentas. Taip pat prisidėjo Palangos savivaldybė ir parapija.

Prieš dvejus metus bendrovė „Pamario restauratorius” atrestauravo bažnyčios tvorą. Buvo pakeistos ir specialia medžiaga padengtos jos plytos.

Palangos švenčiausiosios Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčia pastatyta prieš daugiau nei šimtą metų. Jos statyba kainavo 90 tūkst. rublių. Trečdalį sumos paaukojo kurortą puoselėjusi grafų Tiškevičių šeima. Grafams priklausančioje įmonėje buvo pagamintos plytos bažnyčiai statyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.