Stiprinama užkarda neteisėtoms statyboms Pajūrio juostoje

Išspręsti neteisėtų statybų Lietuvos pajūrio juostos žemyninėje dalyje problemas padėtų specialusis tvarkymo planas, kuriam parengti reikėtų apie 0,5 mln. litų. Klaipėdos apskrities viršininko administracija suinteresuota planą kuo greičiau parengti, bet tam neturi reikiamų lėšų. Padėti rasti lėšų specialiajam planui parengti žada aplinkos ministras Artūras Paulauskas. Ketinama šiuo klausimu kreiptis ir į Vyriausybę.

Trečiadienį su Klaipėdos apskrities viršininku Vytautu Rinkevičiumi susitikęs aplinkos ministras A. Paulauskas aptarė problemas, kilusias pirmiausia todėl, kad nebuvo ir ligi šiol dar nėra parengtas pajūrio juostos žemyninės dalies tvarkymo specialusis planas, nors to reikalauja dar 2002 m. priimtas Pajūrio juostos įstatymas. Šis planas, nustatęs minėtosios teritorijos naudojimo, tvarkymo ir apsaugos režimą, užkirstų kelius piktnaudžiauti teisinio reguliavimo spragomis ir pažabotų galimybes statyti neteisėtus statinius pajūrio juostoje.

Pajūrio juosta, aplinkos ministro A. Paulausko žodžiais, yra visų Lietuvos žmonių turtas, ir valstybės reikalas – kuo skubiau spręsti čia esančias problemas.

Kita itin aktuali problema – dar prieš 30-40 metų pajūryje pastatyti poilsio nameliai. Anksčiau tai buvo įvairių valstybės įmonių, įstaigų poilsinės, o dabar dauguma jų parduota privatiems asmenims. Kadangi įstatymai tokių poilsio namelių statuso tiksliai neapibrėžia, tuo ir naudojasi jų savininkai. Šiuos statinius įregistravę Nekilnojamojo turto registre, jie įgyja teisę į sklypą, reikalingą tam nameliui eksploatuoti.

Tokių namelių pajūryje, Klaipėdos apskrities viršininko administracijos duomenimis, yra 930. Iš jų 366 jau įregistruoti Nekilnojamojo turto registre. Susitikimo metu ministras ir apskrities viršininkas aptarė, kokiomis priemonėmis galima būtų užkirsti kelią tolesniam tokių statinių įteisinimui. Ministras A. Paulauskas taip pat pažymėjo, kad reikia patikrinti, ar jau įtrauktieji į Nekilnojamojo turto registrą statiniai buvo įregistruoti teisėtai.

Aptartos ir neteisėtų statybų Palangoje problemos. Kad ateityje nebepasikartotų tokia savivalė, sakė ministras A. Paulauskas, visos valstybės institucijos turi skirti ypatingą dėmesį. Ypač didelė atsakomybė tenka Palangos savivaldybei. Nors jau 35 bylos dėl neteisėtų statybų yra perduotos teismams, jų nagrinėjimas, pasak ministro, vyksta gana lėtai. Todėl jis ketina kreiptis į teismų vadovus, kad tokio pobūdžio bylų nagrinėjimas nebūtų užtęsiamas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.