G.Kirkilas: Lietuvos padėtis dviprasmiška, derantis su EK dėl Ignalinos AE veiklos pratęsimo

Premjeras Gediminas Kirkilas mano, jog Lietuva iš tikrųjų yra dviprasmiškoje pozicijoje, bandydama derėtis su Europos Komisija (EK) dėl Ignalinos atominės elektrinės veiklos pratęsimo.

„Šiandien daug rašoma, kad neva Aleksandro Abišalos (Vyriausybės derybininko su EK – BNS) ir „Lietuvos energijos” vadovo Rymanto Juozaičio pozicijos yra skirtingos. Mes esame tokioje dviguboje pozicijoje – reikia pripažinti, mes nežinome, kuo baigsis derybos, kurių net nevadiname derybomis. Mes pateikėme EK pasekmes – jos būtų nemažos ne tik Lietuvai, nes mes nežinome, kokios bus naftos ir dujų kainos”, – trečiadienį žurnalistams sakė G.Kirkilas.

Anot jo, Vyriausybė mano, jog Ignalinos AE pratęsimas, kol bus pastatyti elektros tiltai į Švediją ir Lenkiją arba šalis turės kitus elektros gamybos pajėgumus, būtų naudingas ir Lietuvai, ir Europos Sąjungai, nes tai užtikrintų didesnį energetinį saugumą ir svarankiškumą.

„Man atrodo, kad ne tik Lietuva, bet ES būtų naudingiau pratęsti tiek kiek galima – maždaug iki 2012 metų, užbaigti visą resursą IAE. Mes priartėtume prie tiltų pastatymo ir būtume pasistūmėję su elektrinės statyba. Tuomet EK nereikėtų kompensuoti mums daug dalykų, ką jie ir siūlo iš dalies. Mes turime turėti ir planą B, jei derybos nepavyktų – jis yra, bet jis turi daug trūkumų, pirmiausia žaliavų tiekimas arba jo patikimumas, pirmiausia dujų”, – kalbėjo premjeras.

Jo teigimu, todėl čia nėra jokio esminio prieštaravimo – pajėgumų yra, bet nėra patikimumo: „Mes neturime alternatyvos ir turime vieną vamzdį ir žinote, per kokias šalis jis eina. Čia ir yra ta dilema, kurią turime išspręsti”.

Valstybės valdomos bendrovės „Lietuvos energija” Rymantas Juozaitis nelinkęs dramatizuoti situacijos Lietuvoje po 2009 metų, kai bus visiškai uždaryta Ignalinos atominė elektrinė (IAE).

Jis antradienį pareiškė, kad 2010-aisiais Lietuva turės pakankamai elektros gamybos pajėgumų.

Tuo tarpu Vyriausybės derybininkas su Europos Komisija dėl IAE veiklos pratęsimo A.Abišala prieštarauja tokiai nuostatai ir teigia, jog šalis atsidurs nepavydėtinoje situacijoje.

IAE pirmasis reaktorius buvo sustabdytas 2004-ųjų pabaigoje, o antrąjį galutinai sustabdyti numatoma 2009 metų pabaigoje.

Lietuva kartu su Latvija, Estija ir Lenkija ketina statyti naują atominę elektrinę, kuri pradėtų veikti maždaug 2015-2018 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.