Seimas rengiasi kadencijos finalui

Skubėdami nuveikti susikaupusius darbus parlamentarai dar kartą ketina pratęsti sesijos laiką.

Seimo, kuriam iki kadencijos pabaigos liko šeši mėnesiai, darbai suplanuoti savaičių tikslumu. Tuo pasirūpino naujasis parlamento vadovas Česlovas Juršėnas, neleidžiantis kolegoms dykinėti nė dienos. Seimo pirmininkas jau įregistravo nutarimo, siūlančio pratęsti pavasario sesiją, projektą. Nuolat darbų nespėjantys nudirbti parlamentarai jau pripratę prie tokio tradicinio sesijos rėmų praplėtimo, todėl be didesnių diskusijų nutarimą palaimina.

Šįkart būtinybę pratęsti sesiją, kuri pagal Konstituciją turėtų baigtis birželio 30-ąją, diktuoja tai, kad parlamentarai turės priimti nutarimą dėl referendumo paskelbimo. Kaip žinoma, kartu su Seimo rinkimais spalio 12-ąją ketinama surengti referendumą dėl Ignalinos atominės elektrinės veiklos pratęsimo. Tokį projektą įregistravo grupė Seimo narių. Kartu renkami ir parašai, palaikantys tokio referendumo iniciatyvą.

Seimo pirmininkas Č.Juršėnas, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga vakar parlamente surengęs žurnalistams priėmimą, detaliai išaiškino, kiek ir kokių darbų turi nuveikti dabartinis Seimas. Taigi jau kitą savaitę bus sprendžiama, kiek pratęsti šią sesiją. „Tradiciškai būtų iki mindauginių (liepos 6-osios), ne tradiciškai – maždaug iki liepos 15-osios”, – sakė Č.Juršėnas.

Pasak parlamento vadovo, įstatymu numatyta, kad sprendimas dėl referendumo sušaukimo turi būti priimtas ne anksčiau nei trys mėnesiai iki galimos referendumo datos ir ne vėliau kaip du mėnesiai iki galimos datos. Vadinasi, tai turi būti padaryta tarp liepos 12-osios ir rugpjūčio 12-osios.

„Frakcijų ir komitetų vadovams sesijos pratęsimo projektas jau pristatytas. Nuomonės įvairios – vieni kategoriškai prieš, nes tai paskutinės atostogos prieš rinkimus ir kadencijos pabaigą. Kiti supranta, kad šiaip ar taip, turėsime susirinkti, tačiau mano, kad geriau būtų šaukti neeilinę sesiją. Kaip praktikas esu įsitikinęs, kad sesiją lengviau pratęsti, nes atsiranda daugiau laisvės manevruoti”, – sakė Č.Juršėnas.

Rudens sesiją, kaip ir priklauso, Seimas pradės rugsėjo 10 dieną. Pasak Seimo pirmininko, iki pirmojo rinkimų turo spalio 12-ąją veikiausiai bus posėdžiaujama tik kartą per savaitę. „Po to mes maksimaliai galime dirbti iki lapkričio 18-osios – tai priklausys nuo prezidento, kada jis šauks pirmą naujojo Seimo posėdį. Tam jis turi 15 dienų. Vadinasi, maksimaliai šis Seimas gali dirbti iki lapkričio 18 dienos, minimaliai – iki lapkričio pradžios”, – sakė Č.Juršėnas.

Pasak parlamento vadovo, ir po spalio 26-osios Seimas turės galią priimti sprendimus, nes tautos išrinktieji dirba „non stop”. „Jei matysime, kad tos pačios jėgos, kaip dabar, Seime turės daugumą, turėsime moralinę teisę priimti sprendimus. Jei ateis kiti, kils tam tikrų nepatogumų”, – aiškino Seimo pirmininkas. Tada, anot jo, galios amerikietiškoji „raišos anties” taisyklė, t. y., kai rinkimus pralaimėjęs arba juose nedalyvavęs prezidentas formaliai vis dar eina pareigas, o naujai išrinktasis prezidentas jau rengiasi jas perimti. „Į tokią padėtį mes galime patekti po spalio 26-osios, kai paaiškės rinkimų rezultatai”, – pripažino Č.Juršėnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.