Dėl klaidos – antstolių rūstybė

Už kelių eismo taisyklių pažeidimus baudas sumokėję vairuotojai negali būti tikri, kad netaps antstolių taikiniu. Daugiau nei dešimt tokių klaipėdiečių gavo pranešimus apie išieškomą skolą, kurios nebuvo.

Antstoliai šokiravo

Prieš keturis mėnesius klaipėdietis (redakcijai vardas ir pavardė žinomi) 12 kilometrų viršijo leistiną greitį. Vairuotoją sustabdęs policijos pareigūnas jam skyrė 80 litų baudą.

Vyras pinigus banke sumokėjo vasario 15-ąją. Nuo baudos skyrimo buvo praėjusios 34 dienos. Nustatytas terminas, per kurį reikia sumokėti pinigus, nebuvo pasibaigęs.

Tačiau po pusantro mėnesio – balandžio 4-ąją – vyras iš antstolio, kuriam policija paveda išieškoti baudas, sulaukė siūlymo susimokėti skolą ir vykdymo išlaidas.

Rašte nurodoma, jog klaipėdietis nuo pranešimo gavimo datos per penkias dienas turi pervesti 193,10 lito – 80 litų baudą ir 113,10 lito vykdymo išlaidų – į antstolio sąskaitą.

Taip pat apie sprendimo įvykdymą informuoti antstolį bei pateikti tai patvirtinančius dokumentus.

Siūlyme tvirtinama, jog nesumokėjus šios sumos per nurodytą terminą bus pradėta priverstinio vykdymo procedūra. Klaipėdietis neslėpė, jog gautas laiškas jį šokiravo. Vyras pasiėmė raštą, baudos mokėjimo kvitą ir nuėjo policiją.

„Pareigūnai pasakė, kad viskas gerai. Kažką aiškino, jog, nors bauda sumokėta, jie pinigų nemato. Nelabai supratau. Pareigūnai manęs paprašė pateikti pažymą iš Mokesčių inspekcijos, kad bauda tikrai sumokėta”, – pasakojo klaipėdietis.

Pažyma nepadėjo

Balandžio 8-ąją vyras pažymą, patvirtinančią apie mokėjimą, pateikė policijai. Tačiau po savaitės jis gavo dar vieną antstolių laišką, kuriame reikalaujama sumokėti vykdymo išlaidas už baudos išieškojimą – 50 litų. Neįvykdžius šio siūlymo, antstolis kreipsis į apylinkės teismą, prašydamas priteisti minėtą sumą.

Klaipėdietis, nesupratęs už kokias išlaidas turi mokėti, jei baudą sumokėjo pats, paskambino antstoliui. Šis vyrui patarė viską susitvarkyti su policija.

„Maniau, kad tai padariau, kai pristačiau pažymą. Važinėjau dvi dienas, gaišau laiką, o jie vis tiek nemato įmokos. Nežinau, kaip taip gali būti, jei pristatai dokumentus. Darbo reikalais vykstu į užsienį. O kas jei būčiau ilgiau nebuvęs Lietuvoje – grįžtu, o turtas areštuotas”, – piktinosi klaipėdietis.

Netilo skambučiai

Antstolio Gintaro Kairio, kuris išieško nesumokėtas baudas iš pažeidėjų, padėjėja Nijolė Lekienė pasakojo, jog policijos pavedimų išieškoti skolą iš žmonių, kurie vasario 15-ąją mokėjo baudas už kelių eismo taisyklių pažeidimus, gauta dvylika.

„Visiems išsiuntėme siūlymus tai padaryti. Gavę laiškus, žmonės pradėjo skambinti ir sakyti, kad pinigus sumokėjo. Tada susiekėme su policija ir sužinojome, kad jie nemato įmokų, sumokėtų minėtą dieną”, – aiškino N.Lekienė.

Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Eismo skyriaus pareigūnė Vaida Pužaitė negalėjo pasakyti, kodėl kompiuterinėje duomenų bazėje nebuvo rodomos įmokos.

„Mes matome tai, ką perveda mokesčių inspekcija. Gal buvo koks gedimas sistemoje. Iki šiol nematome įmokų, sumokėtų vasario 15-ąją. Anksčiau tokių dalykų nepasitaikydavo”, – tvirtino V.Pužaitė.

Bylas nutraukė

Į absurdišką situaciją pakliuvusiems, baudas sumokėjusiems pažeidėjams teko ieškoti įmokos mokėjimo kvitų ir varstyti policijos, antstolių biuro, Klaipėdos valstybinės mokesčių inspekcijos duris.

N.Lekienė tikino, jog žmonių, kurie pristatė mokėjimą įrodančius kvitus, bylos nutrauktos.

„Prie jų nebegrįšime. Jas pradėjome nežinodami, kad tai klaida. Dėl šio kuriozo patys patyrėme skriaudą. Siūlymus rašėme ir išsiuntinėjome bergždžiai”, – sakė antstolio padėjėja.

Pasak V.Pužaitės, minėtą dieną baudas mokėję asmenys, kuriems antstoliai dar nėra nutraukę bylos, turi į Eismo priežiūros skyrių pristatyti pavedimą įrodantį kvitą.

„Tada parašysime atšaukimą. Žmogus jį turės nunešti antstoliams ir byla bus panaikinta. Dėl šio nesusipratimo esame nekalti. Mums geriau, kai žmonės baudas sumoka iš karto. Kyla mažiau problemų”, – pabrėžė pareigūnė.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos atstovė Ilona Velžytė tvirtino, jog jokių gedimų ar trikdžių vasario 15-ąją jų kompiuterinėje sistemoje neužfiksuota.

„Negaliu pasakyti, kodėl policija nematė duomenų. Neįmanoma, kad taip galėtų būti. Gal banke buvo kažkokie nesklandumai”, – spėjo I.Velžytė.

Pranešti nereikia

Už kelių eismo taisyklių pažeidimą vairuotojai baudą turi susimokėti per 40 dienų nuo jos skyrimo. Apie tai policijos pareigūnas pažeidėją privalo informuoti iš karto. Anksčiau šis terminas buvo trumpesnis – 15 dienų.

Pažeidėjas apie tai, jog sumokėjo baudą, policijos pareigūnų neturi informuoti. Jie įmoką mato kompiuterinėje duomenų bazėje. Nesklandumų gali kilti, jei bauda mokama ne pažeidėjo, o kito asmens vardu ar pinigai pervedami iš kito asmens sąskaitos.

„Ar pažeidėjas sumokėjo baudą, duomenų bazėje tikriname pagal jo asmens kodą. Jei pavedimas padarytas kito žmogaus vardu, mes nematome”, – sakė V.Pužaitė.

Problemų gali kilti ir kai bauda pervedama internetu. Taip pat pasitaiko, kai banke pinigus mokantys asmenys nurodo ne tą įmokos kodą. Tačiau anksčiau ar vėliau pavedimas pasiekia gavėją.

Apie laiku baudos nesumokėjusius asmenis policija praneša antstoliams. Šie išieško skolą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.