Populiariausių Ave Maria giesmių ir vargonų klasikos vakaras

Šeštadienį, gegužės 10 d., 18 val., visi išsiilgę lyrikos ir gražiausių klasikinių melodijų kviečiami į Vegos Maščinskaitės (sopranas) ir vargonininkės Gražinos Petrauskaitės koncertą Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje.

Koncerte skambės visų laikų populiariausios J.S.Bacho-Ch.Gounod, G.Caccini, F.Schuberto, P.Mascagni Ave Maria giesmės bei Bacho, F.Mendelssohno, F.Peeters ir C.Francko kūriniai vargonams.

Pasak V.Maščinskaitės, kompozitoriai kurdami giesmes Švč. Mergelei Marijai, stengėsi sudėti į jas tai, kas gražiausia ir tyriausia. „Visos koncerte skambėsiančios Ave Maria vertos puikuotis klasikinės vokalinės muzikos šedevrų dvidešimtuke. Jos nukelia mus į trapų ramybės ir tyrumo pasaulį, ne viena dažnam net ašarą išspaudžia.” – sakė solistė.

Iš koncerte skambėsiančių kūrinių išskirtinas yra XIX a. antros pusės kompozitoriaus ir vargonininko, prancūzų simfoninės vargonų mokyklos pradininko, C.Francko choralas a-moll. Pasak G.Petrauskaitės, šį kūrinį kompozitorius parašė prieš pat savo gyvenimo pabaigą 1890-aisiais ir į jį sudėjo visą savo patirtį.

„Chorale jaučiama ir dramatiška artėjančios mirties nuojauta, ir amžina kova tarp gėrio ir blogio, ir užburianti meilės lyrika. Ne veltui šis kūrinys viso pasaulio vargonininkams yra tarsi neišsemiama lobių skrynia”, – pasakojo atlikėja.

Dainininkė Vega Maščinskaitė 1998 m. Lietuvos Muzikos ir Teatro akademijoje baigė prof. Irenos Milkevičiūtės dainavimo klasę. 1999 m. Čekijoje vykusiame tarptautiniame operos dainininkų konkurse buvo įvertinta diplomu. Dalyvavo J.Loibl meistriškumo kursuose Miunchene (2000) ir Austrijoje (2001), kur pelnė geriausios atlikėjos vardą. Daug koncertuojanti atlikėja dalyvauja „Musica sacra” ir kituose projektuose Lietuvoje, taip pat Vokietijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Slovėnijoje, Rusijoje ir kitur.

Vargonininkė Gražina Petrauskaitė 1990 m. baigė Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos choro dirigavimo specialybę. Vargonuoti mokėsi Lietuvos Muzikos ir Teatro akademijoje, kur įgijo bakalauro ir magistro diplomus (J.Barkauskaitės klasė). 1998 m. tobulinosi vasaros vargonų akademijoje Švedijoje. 1999 m. dalyvavo tarptautiniame M.K.Čiurlionio vargonininkų konkurse. Kaip vargonininkė solistė bei su kameriniais ansambliais koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje.

Tęsdama Tarptautiniams vargonų metams ir Lietuvos vargonų 600-ųjų metų jubiliejui skirtų renginių ciklą, koncertą organizuoja „Muzikos valanda Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.