Prancūzus nustebino aukštas lietuvių meistriškumas

Balandžio 19-ąją Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje viešėjo atlikėjai iš Prancūzijos – „Orchestre Imaginaire” („Išgalvotas orkestras”, o gal „Orkestras – vizija”?) kamerinė grupė. Muzikai ne tik koncertavo, bet ir vedė meistriškumo kursus su S.Šimkaus konservatorijos bei Eduardo Balsio menų gimnazijos ugdytiniais.

Vedė kursus

Juose dalyvavę mokiniai bei jų mokytojai susilaukė daug pagiriamųjų žodžių. Buvo akivaizdu, kad svečiai nesitikėjo tokio aukšto mūsų jaunųjų atlikėjų lygio, tad technologijos dalykai liko antrame plane, tarsi fone, o buvo koncentruotasi į interpretacijos subtilumus.

Šauniai, drąsiai, nepabūgę tituluotų meistrų muzikavo S.Šimkaus konservatorijos auklėtiniai Vytautas Alekna (valtorna, mokyt. Algirdas Ulteravičius), Andrius Rekašius (marimba), Simonas Lenkauskas (mušamųjų komplektas, abiejų mokytojas Bronislovas Montvydas) Remigijus Kažukauskas (fleita, mokyt. Romualda Šimkutė, ji – ir šio renginio viena iš aktyviausių organizatorių), Lukas Kašėta (klarnetas, mokyt. Antanas Milerius) bei puikus mokytojo Virgilijaus Nemaniūno parengtas trimitų kvartetas.

E.Balsio menų gimnazijai atstovavo Ingrida Šiaulytė (vibrofonas, mokyt. Pranas Dovydaitis), Dominyka Šeibokaitė (fleita, mokyt. Jūratė Mateikienė) ir Karijotas Vilys (klarnetas, mokyt. Audronius Daukšys).

Po kursų entuziastingų pagiriamųjų žodžių ir mokytojams, ir mokiniams nepagailėjo ir renginio svečias Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius klarnetininkas Algirdas Budrys. (Beje, profesorius pats studijavo Prancūzijoje, puikiai kalba prancūziškai.) Jam labai patiko lengvas, betarpiškas ir vaizdingas bendravimas, jis pabrėžė gerą visų atlikėjų mokyklą. Profesoriui imponavo ir tai, kad užsieniečiai kalbėjo apie esminius dalykus, nenuklydo į technologiją.

Surengė pasirodymą

Aštuonerius metus gyvuojantį „Išgalvotą orkestrą”, priklausantį Metzo (Prancūzija) savivaldybei, įkūrė ir jam diriguoja kompozitorius Fabrice’as Kastelis. „Orchestre Imaginaire” – tai jaunų 24-ių profesionalių muzikantų kolektyvas. Į uostamiestį atvyko septynių atlikėjų kamerinė grupė – medinių pučiamųjų kvintetas: Anne’a Sophie’a Garber_Kastel (fleita), Andrius Puskunigis (obojus), Jerome‘as Schmittas (klarnetas), Ludovicas Derriere‘as (valtorna), Vivian Angelloz (fagotas) ir Thierry‘s Bonneaux (perkusija) bei dirigentas Fabrice’as Kastelis.

Po meistriškumo kursų atlikėjai surengė koncertą, kuris nepaliko abejingų. Koncerto pirmojoje dalyje įtikinamai, profesionaliai, stilistiškai skoningai skambėjo originalūs bei aranžuoti W.A.Mozarto, F.Mendelssohno, P.Hindemitho kūriniai pučiamųjų ansambliui. Puikus ansambliavimas, aukšta atlikimo kultūra – tai ryškiausi šio kolektyvo bruožai.

Virtuoziškai muzikavo

Didžioji viešnagės intriga – antrojoje koncerto dalyje skambėjęs orkestro dirigento F.Kastelio kūrinys „Dance! Dances et transes”. Ciklinis kūrinys – jis buvo atliktas be šokio – atskleidė labai plačią emocinę bei stilistinę paletę: meditatyvinius epizodus keitė energingi, dinamiški ir veržlūs, o klasikinę raišką – džiaziniai, afrikietiški ir kiti elementai. Kūrinyje ypač svarbus ritmas, scenoje netilpo visi partitūroje sužymėti instrumentai, o puikus atlikėjas T.Bonneaux (meistrišką instrumentų valdymą jis pademonstravo dar dirbdamas su mokiniais) ne tik virtuoziškai muzikavo, bet ir virtuoziškai laviravo nuo vieno instrumento prie kito. Kiekvienas ansamblio dalyvis demonstravo patį aukščiausią profesinį pilotažą, tad pavadinimas „meistriškumo klasė” buvo pagrįstas visomis prasmėmis.

Iš Klaipėdos atlikėjai išvyko į Vilnių, kur profesorius A.Budrys suorganizavo ne tik jų koncertą (jis taip pat buvo labai šiltai sutiktas), bet ir susitikimą su Lietuvos kompozitorių sąjungos nariais. Mat orkestro vadovas Prancūzijoje organizuoja tarptautinį šiuolaikinės muzikos festivalį ir nori užmegzti kontaktus su lietuvių autoriais. Maestro atvyko atlikęs namų darbus – jis pademonstravo gerą lietuviškos muzikos išmanymą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.