Apklausa: paskolas būstui paėmė dešimtadalis Lietuvos namų ūkių

Paskolas būstui įsigyti yra paėmę dešimtadalis Lietuvos namų ūkių. Lietuvos banko užsakymu atlikta apklausa parodė, kad būsto paskolas turi 10,3 proc. namų ūkių, o didžiausia jų dalis yra Vilniuje – 50 proc., dar po 11 proc. gyvena Kaune ir Klaipėdoje, 23 proc. – kituose miestuose, o kaime – tik 4 proc.

Namų ūkių, paėmusių paskolas būstui, pajamos buvo dvigubai didesnės už vidutinį Lietuvos namų ūkių pajamų lygį. Jų šeimos mėnesio pajamų vidurkis yra 4650 litų (vidurkis – 2304 litai), o vieno šeimos nario pajamos sudaro 1905 litus (vidutinės vieno šeimos nario pajamos – 970 litų).

„Net 84 proc. paėmusiųjų paskolą būstui nurodė, kad svarbiausia skolinimosi priežastis – nuosavo būsto poreikis. Antra priežastimi jie įvardijo palankias bankų skolinimo sąlygas, trečia – optimistines šeimos pajamų perspektyvas. Galimybė pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio lengvata šiai paskolai buvo nereikšminga”, – komentavo Lietuvos banko Ekonomikos departamento finansinio stabilumo skyriaus viršininkas Mindaugas Leika.

Apklausos duomenimis, 40 proc. šalies gyventojų, paėmusių paskolą būstui, mano, kad per ateinančius 12 mėnesių būsto kainos Lietuvoje mažės. Kad kainos nekis, mano 32 proc. apklaustų namų ūkių, o kad nekilnojamojo turto kainos didės – 28 proc. Pernai pagal vasarį-kovą atliktą apklausą taip manė net 88 proc. respondentų.

Kad per artimiausius 12 mėnesių būsto kainos augs, daugiausia mano Vilniuje esantys namų ūkiai, o kainų mažėjimo daugiausia tikisi Klaipėdos gyventojai.

Apklausą atliko Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai” šių metų kovo-balandžio mėnesiais. Buvo apklausti 463 Lietuvos namų ūkiai, kurie paėmė iš banko paskolą būstui įsigyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.