Pekinas pradeda skaičiuoti dienas iki olimpinių žaidynių

Kinija, į kurią po protestų temdyto nešimo aplink pasaulį sugrįžo olimpinis deglas, trečiadienį dainomis, maldomis ir masiniu bėgimu pradėjo skaičiuoti 100 dienų iki Pekino olimpinių žaidynių.
Ne taip kaip prieš pastarojo meto olimpiadas, Kinijos parengiamieji darbai vykdomi laiku, o kai kurie stadionai ir kiti objektai baigti net pirma laiko.

Pekinas infrastruktūrai pagerinti, įskaitant naują oro uosto terminalą ir metropoliteno linijas, išleido 35-40 mlrd. dolerių, o pačioms žaidynėms surengti – 2,1 mlrd. dolerių.

„100 likusių dienų atneš Pekinui vis didėjantį jaudulį ir energiją, – paskelbė Tarptautinis olimpinis komitetas. – Piliečiai ir lankytojai pamatys, kaip miestas toliau keičiasi, priimdamas sportininkus, žiniasklaidos (atstovus) ir žiūrovus paskutiniams bandomiesiems renginiams ir pačioms žaidynėms”.

Tačiau pastaruosius kelis mėnesius sklandų miesto rengimąsi temdė olimpinį deglą lydėję protestai dėl žmogaus teisių padėties Kinijoje ir politikos Tibeto atžvilgiu, ypač – Londone, Paryžiuje ir San Fransiske.

Trečiadienį Maniloje prie Kinijos konsulato dešimtys filipiniečių surengė deglo nešimo parodiją ir protestavo prieš tai, ką vadina politinėmis represijomis Kinijoje.

Tuo tarpu Pekine trečiadienio linksmybės prasidėjo 10 tūkst. sostinės gyventojų bėgimu aplink nacionalinį stadioną „Olympic Green”. Kinija yra pažadėjusi šias žaidynes padaryti „žmonių olimpiada”.

Be to, oficialiai ateistinėje Kinijoje katalikų bažnyčiose buvo meldžiamasi už žaidynių sėkmę. Viena vienuolė „Reuters” sakė, kad jie atleidžia žmonėms, trukdžiusiems nešti deglą.

Honkonge, į kurį pirmiausia buvo atskraidintas į Kiniją sugrįžęs deglas, buvo patiestas raudonas kilimas, o pareigūnai kritikuojami už tai, kad neleido aktyvistams patekti į šį miestą.

Antradienį Honkongo valdžia uždraudė atvykti trims tibetiečių aktyvistams iš organizacijų „Free Tibet” ir „Students for a Free Tibet”, o savaitgalį tokių draudimų sulaukė trys danų aktyvistai, tarp jų – skulptorius Jensas Galschiotas (Jensas Galšijotas).

Kai kurie politikos analitikai sako, kad didelis Honkongo jautrumas dėl deglo nešimo yra paskatintas Pekino ir kad juo išbandomos šiam miestui 1997 metais, kai britai jį grąžino kinams, suteiktų laisvių ribos.

Penktadienį deglą, kuris miesto gatvėmis bus nešamas aštuonias valandas, saugos 3 tūkst. policininkų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.