Šiaurės Korėjoje olimpinis deglas sutiktas masiniu mitingu

Šiaurės Korėjos sostinėje Pchenjane nešamą olimpinį deglą pirmadienį sveikino minios vėliavėlėmis mojuojančių žmonių, o valdžia pažadėjo savo pagrindinei geradarei Kinijai „stulbinamą” šou be jokių protestų.
Deglas savo dviejų dienų kelionę per padalytą Korėjos pusiasalį pradėjo sekmadienį. Pietų Korėjos sostinėje Seule vyko karštligiškas ir kartkartėmis smurtinis mitingas Pekinui palaikyti, kuriame dalyvavo tūkstančiai kinų studentų ir kuris papiktino daugelį sostinės gyventojų.

Aplink pasaulį nešamą Pekino olimpiados deglą lydi protestai prieš žmogaus teisių padėtį Tibete ir patriotiniai kinų mitingai, per kuriuos Vakarai kritikuojami dėl Pekino juodinimo.

Kinija kaltino Indijoje įsikūrusius Dalai Lamą ir jo vyriausybę neramumų kurstymu ir bandymu sugadinti rugpjūtį Pekine įvyksiančią olimpiadą, bet Tibeto dvasinis lyderis šiuos kaltinimus neigia.

Stalinistinėje Šiaurės Korėjoje deglo estafetė vyko be jokių trukdžių. Dešimtys tūkstančių žmonių išsirikiavo prie gatvių, mojavo Šiaurės Korėjos ir Kinijos vėliavėlėmis ir entuziastingai sveikino olimpinį deglą, kuris per šią valstybę nešamas pirmą kartą, remdamasi žiniasklaidos pranešimais pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra ” Yonhap”.

Šiaurės Korėja, kur, pasak Jungtinių Valstijų ir kitų šalių, žmogaus teisių padėtis yra viena blogiausių pasaulyje, draudžia visus Pchenjano lyderiams nepalankius mitingus. Teisių gynėjų organizacijos sako, kad Šiaurės Korėjoje nepaklusnieji kalinami arba jiems įvykdoma mirties bausmė.

Ši izoliuota valstybė, kurioje retai vyksta tarptautiniai renginiai, sakė Kinijai, jog didžiuojasi galėdama surengti olimpinio deglo estafetę.

Šiaurės Korėjos žiniasklaida pranešė, kad tarp 80-ies deglo nešėjų yra 1966 metų pasaulio čempione tapusios futbolo rinktinės žaidėjas, kuris tada italams įmušė pergalingą įvartį, ir moterų maratono čempionė.

Deglo maršrutas eina pro monumentus Šiaurės Korėjos įkūrėjui Kim Il-sungui (Kim Ir Senui), jo sūnui ir dabartiniam valdytojui Kim Jong-ilui (Kim Čen Irui) ir šios vienintelės Azijoje komunistinės dinastijos ideologijai.

Iš Šiaurės Korėjos olimpinė ugnis keliaus į Vietnamą ir Honkongą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.