Salininkai nori savos policijos

Vilniaus miesto Salininkų rajono gyventojai prašo įkurti nuolat veikiančią policijos nuovadą. Atrodo, tai įmanoma padaryti tik vienu būdu – perkelti į Salininkus šiuo metu tabore stovintį stacionarų policijos vagonėlį. Salininkuose patalpų savivaldybė neturi.

Salininkų bendruomenė seniai skundžiasi, kad jiems labai trūksta nuolat veikiančio policijos posto. Prašymai tapo itin atkaklūs, kai prie Salininkuose esančios parduotuvės buvo užpulti inkasatoriai. Salininkų teritorijoje daug sodų bendrijų. Daugelis žmonių juose gyvena nuolat, tačiau vasarą gyventojų dar padaugėja, nes žmonės vasaros sezonui čia persikelia iš miesto. Šiuo metu įgaliotinis čia atvyksta tik retkarčiais ir akivaizdu, kad to tikrai nepakanka. Apie šią problemą su Salininkų bendrijos nariais pernai rudenį buvo atvykęs pasikalbėti tuometis miesto vicemeras Algirdas Paleckis ir pažadėjo žmonėms visapusišką paramą. „Labai reikėtų nuolatinės nuovados, būtų saugiau. Soduose gyvena nemažai žmonių, tarp jų yra ir asocialių bei nameliuose nakvojančių benamių. „, – sakė Salininkų bendrijos asociacijos pirmininkas Juozas Baltmiškis.

Taborui nebereikia

Maždaug prieš pusmetį šis klausimas buvo pradėtas derinti su policijos, savivaldybės ir seniūnijos atstovais. Vilniaus miesto Vyriausiojo policijos komisariato vadovas Sigitas Mecelica iš pradžių mėgino išprašyti kokias nors patalpas. Tačiau Vilniaus miesto savivaldybės turto departamente buvo įtikinta, kad Salininkuose savivaldybė patalpų, kur būtų galima įkurdinti nuovadą, neturi. Tai LŽ patvirtino departamento direktorius Kazys Zulonas. Tuomet ir buvo pasiūlyta išeitis – į Salininkus perkelti vagonėlį iš čigonų taboro.

Vagonėlis buvo pastatytas, įrengtas, ir 1995-ųjų balandį savivaldybė jį panaudos sutartimi perdavė policijai. Kurį laiką jame veikė nuolatinis policijos postas. Šiuo metu pareigūnai vagonėliu naudojasi labai retai. „Jau kokie treji metai lyg ir nebėra poreikio ten nuolat budėti pareigūnams. Padėtis tabore pagerėjo, be to, sulaikyti asmenys vis tiek turi būti vežami į komisariatą, tik ten gali būti atliekami procesiniai veiksmai. Dabar juo kartais naudojasi atvykstantis apylinkės inspektorius, kai kurie pareigūnai”, – LŽ sakė S.Mecelica.

Norėjo panaudoti metadono programai

Vienu metu buvo sumanyta vagonėlį panaudoti metadono programai vykdyti. Į taborą nuolat atvyksta specialus autobusas, kuris dalija metadoną narkotikais besisvaiginantiems žmonės. Tai tam tikras gydymo nuo priklausomybės kvaišalams būdas. Tačiau jis atvažiuoja kartą ar du per savaitę. Todėl nuolat veikiantis stacionarus metadono dalijimo punktas būtų kur kas patogesnis. Tačiau dabar, atrodo, vis dėlto vagonėlis bus perkeltas, jei tik bus priimtas atitinkamas savivaldybės sprendimas. Nors panaudos teise perduotas policijai, jis tebėra savivaldybės turtas. „Jei norime įsteigti nuovadą, matau tik tokią išeitį”, – sakė Naujininkų seniūnas Benediktas Citovičius. Apie tai, kad tada tabore net ir ateityje vargu ar veiks policijos postas, seniūnas kalbėti atsisakė tvirtindamas, kad „politikuoti” esą ne jo reikalas, jis tik tarnautojas.

Ieškos lėšų

Savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas LŽ sakė, kad žino apie projektą perkelti vagonėlį. „Tačiau tai nėra taip paprasta padaryti. Reikia mokėti ne tik už perkėlimą, taip pat surasti vietą, kur jį pastatyti, prijungti komunikacijas”, – aiškino jis. Už šias paslaugas šiuo metu moka policija, tad neturėtų kilti problemų perkeliant vagonėlį. Tačiau tik už vagonėlio perkėlimą vis dėlto turės sumokėti savivaldybė. Tiesa, suma neturėtų būti labai didelė. Beje, tuomet, kai prieš keletą metų vagonėlis buvo įrenginėjamas, kilo nedidelis skandalas. Jį įrenginėjo savivaldybės įmonė „Vilniaus kapitalinė statyba”. Konkursas nebuvo skelbtas. Vėliau išaiškėjo, kad kitos bendrovės buvo pasirengusios atlikti darbus už beveik perpus mažesnę kainą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.