Olimpinį deglą Pietų Korėjoje pasitinka protestai, o Šiaurės Korėjoje – iškilmės

Protestai ir peštynės sekmadienį pasitiko olimpinį deglą padalytame Korėjos pusiasalyje, per kurį jis bus nešamas dvi dienas ir kur jo maršrutą saugo tūkstančiai policininkų.
Pradedant deglo nešimą Seule tūkstančiai kinų šaukė „Pirmyn, Kinija”, „Jokios politikos, tik olimpiada”, o gerokai mažiau Pietų Korėjos piliečių protestavo prieš žmogaus teisių padėtį Kinijoje.

Vienu metu abi šios grupės tarpusavyje susipešė, kinų studentai spyrė pagyvenusiam korėjiečių protestuotojui ir mėtė vandens butelius į grupę, iškėlusią Pekinui nepalankius transparantus.

Olimpinis deglas Pietų Korėjoje pradėtas nešti parke, kuris buvo naudojamas per 1988 metų Seulo olimpiadą, ir buvo nešamas 22 km ilgio maršrutu, kuris buvo įslaptintas iki paskutinės minutės.

Aplink pasaulį nešamą Pekino olimpiados deglą lydi protestai prieš žmogaus teisių padėtį Tibete ir patriotiniai kinų mitingai, per kuriuos Vakarai kritikuojami dėl Pekino juodinimo.

„Deglo nešimu naudojamasi protestams prieš Kiniją. Tai išprovokavo didelį pasipiktinimą Kinijoje ir privertė žmones, tokius kaip aš, išeiti ginti savo šalies”, – sakė kinų studentas Yang Hui (Jang Hujus).

Tačiau protestų nebus Šiaurės Korėjos sostinėje Pchenjane, į kurį deglas bus nuneštas iš Seulo.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos sako, kad autoritariniai Šiaurės Korėjos lyderiai slopina bet kokius bandymus reikšti kitokią nuomonę. Bet koks protestas neabejotinai reikštų bent jau ilgus kalėjimo metus ar net mirties bausmę.

Deglas su savo palydovais į Pchenjaną turi atvykti lėktuvu maždaug vidurnaktį (18 val. Lietuvos laiku). Iš Pietų Korėjos olimpinė ugnis keliaus į Vietnamą ir Honkongą.

Hošimine deglą saugos tik Vietnamo saugumo pajėgos, sekmadienį paskelbė pareigūnai, o aktyvistai ragino dalyvauti demonstracijose dėl ginčo su Kinija Spratlio ir Paraselio salų klausimu.

Užsienio organizacijos, nepritariančios Komunistų partijos valdymui Vietname, ragina protestuoti ir sako, kad Hanojus neapgynė nuo didžiosios kaimynės Vietnamo suvereniteto.

Honkonge trims žmogaus teisių gynėjams, kurie planavo protestuoti prieš žmogaus teisių pažeidimus Kinijoje, buvo neleista atvykti į miestą, sekmadienį pranešė vienas laikraštis.

Šie trys asmenys, tarp kurių yra danų skulptorius, buvo apklausti, o tada ginkluoti policininkai nulydėjo juos į lėktuvą, kuris turėjo skristi į Londoną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.