Britanijos naftos perdirbimo gamykloje prasidėjo streikas

Svarbios britų naftos perdirbimo gamyklos darbuotojai sekmadienį pradėjo dviejų dienų streiką, todėl teko nutraukti naftos tiekimą svarbiu Šiaurės jūros vamzdynu ir ėmė trūkti degalų.
Streikas į vakarus nuo Edinburgo esančioje Greindžmuto gamykloje turėjo prasidėti 6 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku. Tuo tarpu iš Europos į Škotiją išplaukė tanklaiviai, kad Škotija galėtų normaliai gyventi streiko metu.

Naftotiekis „Forties” dėl šio streiko, kurį dėl ginčo pensijų klausimu pradeda 1,2 tūkst. darbininkų, uždaromas, pranešė operatorė BP.

Šiuo svarbiu naftotiekiu į krantą kasdien perpumpuojama daugiau kaip 700 tūkst. barelių naftos; juo tiekiama maždaug 40 proc. Didžiajai Britanijai reikalingų naftos ir dujų, be to, nafta tarptautinei rinkai. Juo tiekiama minimai gamyklai, kurią operatorė „Ineos” jau uždarė. Ši gamykla aprūpina Škotiją, Šiaurės Airiją ir Šiaurės Angliją.

Profesinės sąjungos „Unite” atstovė patvirtino, kad streikas įvyks. „Suprantame, kad nariai laikosi tvirtai, bet esame pasirengę bet kuriuo metu derėtis dėl sprendimo”, – sakė ji.

Atviroje jūroje naftą išgaunanti kompanija „Oil and Gas UK” paragino ministrus įsikišti ir sakė, kad naftotiekio uždarymas ekonomikai dėl prarastos produkcijos atsieis 50 mln. svarų (214 mln. litų) per dieną ir kad pirmiausia tai pajus valstybės iždas.

Tai pirmas kartas per daugiau kaip 70 metų, kai dėl streiko uždaroma kokia nors britų naftos perdirbimo gamykla.

Naftotiekiui „Forties” naftą tiekia maždaug 70 telkinių. Maždaug du trečdaliai šiuo vamzdynu tiekiamos naftos iš karto eksportuojama.

Šiaurės jūroje esančias naftos gavybos platformas taip pat gali tekti uždaryti, sakė BP atstovas, kuris pridūrė, kad po to jų darbui atnaujinti tikriausiai prireiktų kelių dienų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.