Baltijos šalių kariuomenių vadai Lietuvoje aptars gynybos politikos aktualijas

Birštone ketvirtadienį prasidedančiame dviejų dienų susitikime Baltijos šalių ginkluotųjų pajėgų vadai aptars trišalius projektus bei gynybos politikos aktualijas.
Tradiciškai kasmet organizuojamame susitikime dalyvaus Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus, Latvijos kariuomenės vadas generolas majoras Juris Maklakovas ir Estijos kariuomenės vadas generolas leitenantas Antsas Laaneotsas.

Kaip pranešė KAM, kariuomenių vadai taip pat aptars NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse, su specialistų mokymo įstaigomis susijusius šiuo metu vykdomus bendrus trišalius projektus.

Tarp svarbiausių trišalių projektų yra BALTNET, kuriuo siekiama užtikrinti Baltijos valstybių oro erdvės kontrolę, BALTRON – bendra Baltijos valstybių eskadra, kurios pagrindinė užduotis – neutralizuoti Baltijos jūroje rastus sprogmenis, Baltijos gynybos koledžas, kuriame mokosi ne tik Lietuvos, Latvijos ir Estijos karininkai, bet ir kariškiai bei civiliai iš Albanijos, Armėnijos, Azerbaidžano, Gruzijos, Moldovos, Ukrainos ir Balkanų regiono valstybių. Taip pat praėjusiais metais atgaivintas bendras Baltijos bataliono projektas BALTBAT. Šį batalioną 2010 metais planuojama skirti budėti NATO greitojo reagavimo pajėgų 14-oje pamainoje.

Glaudus trijų Baltijos valstybių karinis bendradarbiavimas prasidėjo 1992 metais šalių gynybos ministrams pasirašius susitarimą dėl bendradarbiavimo saugumo srityje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.