Nesugaunami ir nebaudžiami

Į kontrabandos verslą įtraukti pasienyje gyvenantys paaugliai, jau tapę valstybės galvos skausmu, Kaune turi antrininkų – už beveik penkis mėnesius Laisvės alėjoje trukusias žaibiškų vagysčių naktis teisiami jaunuoliai, kuriems tada tebuvo penkiolika-septyniolika metų. Iš prabangių salonų išnešta turto už ketvirtį milijono litų, tačiau teisiamiesiems nubyrėjo tik grašiai.

Didžiausias atlygis, kuriuo paaugliai buvo pamaloninti, siekė vos kelis šimtus litų. Kartais jį atstodavo alus. Kadangi savo bosų teisiamieji policijai neišdavė, apvogtų prabangių salonų savininkų nuostolius turės atlyginti patys.

Grobio likimas neaiškus.
„Esate nepilnamečiai – jums nieko nebus”, – tikino tie, kuriems liko visas grobis. Iš 39 prabangių šveicariškų laikrodžių, 19 kailinių, kurių didesnė dalis buvo vienetiniai, 16 vaizdo kamerų, 4 nešiojamųjų kompiuterių ir tiek pat skaitmeninių fotoaparatų pavyko rasti tik 5 kailinius.

Kauno apygardos teismui perduotoje 11 tomų byloje kalbama apie 8 žaibiškas vagystes, įvykdytas 2005 metų rugsėjį – 2006-ųjų sausį. Daugiau kaip pusė išpuolių surengta tame pačiame Laisvės alėjos kvartale, kuriame įsikūrusi ir Kauno apygardos prokuratūra. Per tuos beveik penkis mėnesius du sykius įsilaužta į šveicariškų laikrodžių saloną „Ženeva”. Tiek pat kartų nusiaubtas kailių salonas „Laukinis gepardas”, kartą – šveicariškų laikrodžių salonas „Šveicarija”. Teisiamiesiems priskiriama ir seifo vagystė iš UAB „Omnibetas” lažybų punkto, esančio istorinės prezidentūros prieigose, bei įsilaužimai į kompiuteriais ir fototechnika prekiaujančią UAB BMS parduotuvę Savanorių prospekte, taip pat į firmos „Sony” produkciją siūlantį UAB „Kauruna” saloną Taikos prospekte.

Pagrindinis liudytojas

Nesugaunamieji įkliuvo Jonavoje. Vietos parduotuvė buvo antras tą 2006 metų sausio 31-osios naktį jų nusižiūrėtas objektas. Prieš tai vagys apiplėšė Kaune esantį firmos „Sony” saloną.

Kaip pasakojo liudytojo statusą šioje byloje turintis G.S., pagal patentą skardinantis stogus, tąnakt jis vežė 16-metį kaimyną Rytį Zurbą su draugais ir į Taikos prospektą, ir į Jonavą. Anot G.S., tą vakarą R.Zurba „priskreto” prie jo, kai kieme su bendradarbiu gėrė alų. Vieno kaimyno atsivesto draugo pravardė – Mažas, kito – Marfa. Pirmasis – į teisiamųjų suolą pasodintas Algirdas Lastauskas, kuriam tada dar nebuvo 16 metų. Antrasis – kartu teisiamas Marius Peikauskas, jam iki pilnametystės tuomet trūko 10 mėnesių.

G.S. pasakojo iš pradžių nuvežęs juos su bendradarbiu į Taikos prospektą. Patys su paaugliais nėję. Po 15 minučių šie parbėgo, prilaikydami rankomis striukių apačią.

Fiasko Jonavoje

Koks buvo tikrasis paauglių pasivažinėjimo tikslas, G.S. teigė supratęs tik tada, kai nuvežė juos į Jonavą. Iš jo „Audi” išlipę keleiviai užsitraukė ant veido kas kepures su iškirptomis skylėmis akims, kas gobtuvą. Netrukus išgirdo dūžtantį stiklą, todėl puolė važiuoti nelaukdamas sugrįžtančių paauglių. Nesustojo ir matydamas, jog šie vejasi. Tačiau už 50 metrų atsidūrė akligatvyje ir užklimpo griovyje.

G.S., jo bendradarbis ir R.Zurba buvo sulaikyti, kai išėję į kelią stabdė policijos mašiną, kad šios ekipažas padėtų ištraukti įklimpusią „Audi”. Tiesa, tada Jonavos policijai neužteko įkalčių susieti sulaikytuosius su bandymu apvogti parduotuvę. Tačiau kolegų įtarimais sugebėjo pasinaudoti Kauno Žaliakalnio policijos komisariato pareigūnai, ieškoję, kas tą pačią naktį įsilaužė į jų valdose esantį „Sony” saloną. Iš pradžių įtarimas buvo pareikštas ir G.S., tačiau po 10 mėnesių byla jo atžvilgiu nutraukta.

Pakeitė parodymus

Perduodami šią bylą teismui Kauno VPK pareigūnai prisipažino, kad jiems ne viskas pavyko. „Vargu ar nepilnamečiai, beveik nelankantys mokyklos, galėjo vieni taip profesionaliai pasirengti nusikaltimams? – viešai abejojo vyr. tyrėja Nijolė Kilaitė. – Atrodo, jiems vadovavo kur kas labiau patyrę asmenys.”

Po liudytojo G.S. apklausos teisme dingo R.Zurba. Tai atsitiko, kai kaltinamajam sukako 18 metų. Jo apklausti pareigūnai taip ir nespėjo. Po pusmetį trukusių bergždžių šio kaltinamojo, kurį už akių nuspręsta suimti, paieškų byla R.Zurbos atžvilgiu išskirta į atskirą. Tada A.Lastausko advokatė pareiškė, kad jos ginamasis nusiteikęs keisti parodymus, duotus per ikiteisminį tyrimą. Neva tada melavęs prigrasintas G.S. Anot A.Lastausko, su G.S. grasinimais susijęs ir R.Zurbos dingimas.

Dabar A.Lastauskas tvirtino, kad vogė liepiamas G.S. Šis esą paėmęs ir visą grobį. O M.Peikauskas nedalyvavo nė vienoje vagystėje. Jis tiesiog apkalbėjo draugą, su kuriuo tuo metu buvo susipykęs.

Vykdė nurodymus

A.Lastausko teigimu, viskas prasidėjo nuo to, kad žaisdami su R.Zurba kieme krepšinį juodu apgadino ant stogo G.S. laikytas skardas. Šis įvertino nuostolį 500 litų ir pareikalavo jį padengti. „Mes pinigų neturėjome. Tada jis pasiūlė apvogti parduotuvę”, – sakė A.Lastauskas. Anot teisiamojo, tai buvo šveicariškų laikrodžių salonas „Šveicarija”.

G.S. pats juos tąnakt atvežęs į miesto centrą, paaiškinęs, kaip ir ką daryti, davęs pirštines ir nusikaltimo įrankius. Jo liepimu grobis – keliolika laikrodžių – kartu su pirštinėmis buvo išmestas į netoliese esantį šiukšlių konteinerį. „Už pavogtus laikrodžius jis mums nieko nedavė, sakė, kad tai – už skolą”, – tvirtino A.Lastauskas.

Pasak teisiamojo, ir kitą vagystę jie su R.Zurba įvykdė prigąsdinti G.S. Tai buvo įsilaužimas į kailių saloną „Laukinis gepardas”. Tąkart G.S. jau davęs ir kaukes. Jo nurodymu griebę ir tolimiausiame kampe esančius kailinius, tačiau vienus A.Lastauskas prisipažino gatvėje pametęs, kai skubėdamas netyčia ant jų užlipo. G.S. liepimu grobį paaugliai nunešė į A.Mickevičiaus gatvėje, Kauno apygardos teismo prieigose, esantį metalinį garažą. Šis buvo atrakintas. G.S. pakabino ant jo spyną. A.Lastausko tikinimu, neatsilyginta su jais ir po šio nusikaltimo.

Įkaltis – ne įkaltis

A.Lastauskas prisipažino dalyvavęs ir grobiant seifą iš lažybų punkto „Omnibetas”. Tąkart buvęs ir vienas G.S. draugas. Grobį iki G.S. nurodytos artimiausios viešojo transporto stotelės nešę pakaitomis. Ten, kaip buvo liepta, numetę seifą į šiukšlių krūvą. Rytą jo jau nebebuvo. Už dalyvavimą šioje vagystėje A.Lastauskui ir R.Zurbai sumokėta po 200 litų. Lažybų punkto darbuotojų teigimu, pagrobtame seife buvo beveik 8 tūkst. litų.

Pasak A.Lastausko, įsilaužimas į „Sony” saloną – tai ketvirta vagystė, kurioje jis dalyvavo su R.Zurba. Tačiau teisiamasis dievagojosi neprisidėjęs nei prie dviejų laikrodžių salono „Ženeva” plėšimų, nei prie antros vagystės iš „Laukinio gepardo”, nei iš „BMS Megapolio”. Nors ant kirvio, rasto šioje parduotuvėje po įsilaužimo, aptiktas A.Lastausko kvapas (kaip ir ant kitų nusikaltimo įrankių, paliktų kituose apvogtuose objektuose), jo advokatė Laima Razvickienė tikino, kad „tai – vienintelis jos ginamojo kaltės įrodymas, bet ne įrodymas”. Neva vaikinas galėjo laikyti šį kirvį ir prieš valandą iki įsilaužimo.

Teisiamasis apsiverkė

„Ginu A.Lastauską jau trečioje byloje, – neslėpė L.Razvickienė. – Jis – iš daugiavaikės šeimos ir nemažas ligonis. Mano ginamajam diagnozuota vidutinio lygio depresija, mišrus elgesio sutrikimas. Gal tai turėjo įtakos ir valios stokai, ir G.S. baimei.”

Tardamas paskutinį žodį A.Lastauskas pakartojo, kad dalyvavo tik keturiose vagystėse ir tik su R.Zurba bei G.S. Nė vienoje iš jų M.Peikausko esą nebuvo. Pastarasis, suteikus jam paskutinį žodį, ėmė verkti. „Tikrai esu nekaltas”, – tik tiek sugebėjo išspausti pro ašaras. Tiesa, per ankstesnius teismo posėdžius jam buvo išsprūdę, kad kartą jau prisipažino pavogęs mašiną, tada kriminalistai esą ėmė versti prisipažinti ir dėl žaibiškų vagysčių.

Gyvenimas tęsiasi

R.Zurba pasakojo ir apie jų turėtą radijo stotį „Motorola”, per kurią likusiajam lauke liepta pranešti, jeigu pasirodytų apsaugos tarnybos švyturėliai. Anot R.Zurbos, šią radijo stotį G.S. gavo iš savo draugų Šilainiuose.

LŽ duomenimis, operatyvininkai taip pat linkę sieti šias žaibiškas vagystes su asmeniu, turinčiu ryšių su minėto mikrorajono automobilių vagimis. Jis įkliuvo kartu su buvusiu „Kauno” futbolo komandos gynėju Deividu Gražiu bei buvusiu Lietuvos jaunimo bokso čempionu Rimvydu Žilinsku ieškant pernai lapkritį gana įžūliai iš bendrovės „Kauno grūdai” teritorijos pavogto ką tik iš JAV atgabento 2007 metų laidos BMW M6. Tiesa, dėl šios vagystės bus teisiamas tik D.Gražys. Kiti trys, tarp jų – minėtas asmuo, siejamas su žaibiškomis vagystėmis, nuteisti beveik 22 tūkst. litų pinigine bauda dėl nusikalstamu būdu įgyto turto. Beje, ir šis vyras pirmą kartą į teisiamųjų suolą sėdo būdamas 16 metų.

Nuo teismo pasislėpęs R.Zurba įtariamas padaręs dar vieną nusikaltimą. Ketvirtą jo paieškos mėnesį A.Lastausko namuose buvo išžaginta nepilnametė.

Nuosprendį ketinama skelbti gegužės pabaigoje. Jo laukiant vėl apvogtas laikrodžių salonas „Šveicarija”. Nusikaltimo braižas labai panašus į žaibišką vagystę, įvykdytą teisiamųjų 2005 metų rudenį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.