Novodevičės kapinėse atidengtas paminklas pirmajam Rusijos prezidentui Jelcinui

Per pirmąsias pirmojo Rusijos prezidento Boriso Jelcino mirties metines ant jo kapo Novodevičės kapinėse Maskvoje trečiadienį buvo atidengtas paminklas.
Buvusios prezidento šeima pasirinko paminklo autoriumi skulptorių Georgijų Frangulianą, kuris sukūrė paminklą Petrui I Antverpene, A.Puškinui Briuselyje, imperatorei Jelizavetai I Baltijske ir Bulatui Okudžavai Arbate.

Kompoziciją sudaro rusų ortodoksų kryžius ir kapą dengianti pusiau nuleista Rusijos vėliava iš skirtingų uolienų akmens.

„Paminklo idėja, – sakė interviu agentūrai „Interfax” autorius, – man buvo akivaizdi. Todėl, be jokių abejonių, per vieną valandą aš nupiešiau visus eskizus. Buvo aišku, kad paminklas tokiam galingam žmogui, kaip Borisas Nikolajevičius, turi atspindėti ne tiek jo išorinį panašumą, kiek jo teigiamą energiją, jo charizmą”.

Be to, pasak skulptoriaus, „paminklas neturi būti memorialo pobūdžio”.

„Tai turi būti naujos Rusijos simbolis, pavyzdžiui, vėliava, kuri atsirado kaip tik Jelcino dėka. Paminklo intriga, jeigu taip galima pasakyti, ta, kad naudojant plastikos priemones, naujosios Rusijos simbolius ir paties Jelcino įvaizdį, būtų galima perduoti pirmojo Rusijos prezidento būdo esmę ir jo reikšmę. O jo reikšmė ta, kad jis tūkstantmetinėje Rusijos istorijoje atvertė jai naują puslapį”, – pabrėžė agentūros pašnekovas.

Pirmojo šalies prezidento dukra Tatjana Jumaševa teigiamai atsiliepė apie paminklą velioniam tėvui, pastatytą ant jo kapo.

„Paminklas visai šeimai patiko iš karto”, – sakė ji žurnalistams.

„Vienintelis dalykas, kurio mes norėjome išvengti – tai portreto akmenyje”, – pridūrė T.Jumaševa.

Jo nuomone, paminklas simbolizuoja B.Jelcino asmenybės reikšmę šalies gyvenimo pervartai.

B.Jelcinas mirė 2007 metų balandžio 23 dieną, eidamas 77 metus nuo širdies nepakankamumo.

Jekaterinburge pirmojo prezidento atminimas įamžintas, jo garbei pervardijus Uralo valstybinį technologijų universitetą, kur mokėsi pirmasis prezidentas, ir vieną miesto gatvių.

Taip pat metų pabaigoje Sinodo rūmuose Sankt Peterburge turi būti atidaryta nacionalinė Boriso Jelcino biblioteka.

Monumentą pirmajam Rusijos prezidentui taip pat buvo siūloma pastatyti Lubiankos aikštėje Maskvoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.