Vaikų poilsis vasarą – vis didesnė prabanga

Vaikų poilsio stovyklų organizatoriai šiais metais įvardija dvi naujoves – stovyklos bus brangesnės nei pernai ir vis mažiau vietos mažųjų poilsiui lieka prie jūros.
„Stovyklos uždaromos, nes baigiasi buvusių pionierių stovyklų panaudos sutartys arba jų savininkai atsisako priimti vaikus. Daugiausia, trimis, stovyklų sumažėjo prie jūros. Jų savininkai plotus mieliau privatizuoja. Kapitaliai renovuotų stovyklų šalyje nėra”, – tendencijas dienraščiui „Verslo žinios” apibūdino Lietuvos jaunimo turizmo centro metodininkė Aurelija Augūnienė.

Ji neslepia, kad vidutinė vieno vaiko poilsio kaina šiais metais bus 50 litais didesnė nei pernai. Kainos daugiausiai didėja dėl brangstančio maisto.

Pirmą kartą per keletą metų duris atvers ir nauja stovykla.

„Pirkome pastatus netoli Veisiejų miestelio Lazdijų rajone. Kadaise čia buvo kaimo mokykla, vėliau pionierių stovykla, kuri privatizuota ir bankrutavo. Po renovacijos čia įsikurs ištisus metus veikianti stacionari vaikų poilsio stovykla”, – planais dalinasi Aušra Lasauskaitė, Vaikų švietimo ir kultūrinio bendradarbiavimo stovyklos „Lietuvos Atgaja” (LA) direktorė.

Vadovė tikina, kad per paskutinius 3-4 metus norinčiųjų siųsti vaikus į vasaros stovyklas daugėja, ir tokios stovyklos, nors sezoninės, jau darosi pelningu verslu. LA vadovė skaičiuoja, kad Lietuvoje galėtų veikti iki 100 poilsio stovyklų, ir norinčių jose poilsiauti vaikų užtektų, nes didžiosios šalies įmonės jau pradeda organizuoti stovyklas darbuotojų vaikams.

Vaikų vasaros poilsiu besirūpinančios bendrovės vis dažniau atsisako stovyklų pajūryje.

„Pajūryje šiais metais stovyklų nebeorganizuosime, nors jos pačios populiariausios. Kainos kurortuose aukštos, o apgyvendinimo kokybė prasta”, – apie pasikeitusią strategiją pasakojo bendrovės „Kelionių akademija” direktorius Donatas Kireilis ir tvirtina, kad mieliau renkasi ežerų pakrantes.

Nors kaimo turizmo sodybos galėtų būti alternatyva buvusioms apleistoms pionierių stovykloms, tačiau vaikų poilsiui šie turistiniai objektai kol kas masiškai nenaudojami.

Vaikus šiais metais priims 30 nuolat veikiančių stovyklų. Pernai tokiu buvo 35. Sovietiniais laikais tokiu objektu veikė apie trys šimtai. Prognozuojama, kad vasarą nuolat veikiančiose ir keliuose šimtuose dieniniu stovyklų, kurias organizuoja vaiku ir jaunimo centrai, mokyklos, pramogaus apie 240 tūkst. vaikų. Valstybės parama nepakito – visam vaiku poilsiui šiemet, kaip ir pernai, skirta 10,5 mln. Lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Vaikų poilsis vasarą – vis didesnė prabanga"

  1. Auksė

    Aha, man uzteks ir dienos stovyklos ” Pramogu rojus ” 😀 Kas su manim, m ? 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.