Uniformuotas rūkalius nebaudžiamas

Įstatymų keistenybės: su įkalčiais pasieniečių sučiupto Kauno policininko nubausti negali niekas. Jis negaus nė menkiausios nuobaudos, nors įkliuvo su 9 dėžėmis kontrabandinių rusiškų cigarečių.

Naudodamasis įstatymų netobulumu Kauno Žaliakalnio policijos komisariato tyrėjas Algimantas Babilas ketina iš balos išlipti sausas. Sučiuptas su kontrabandinėmis cigaretėmis jis jau išvengė baudžiamosios atsakomybės, kol kas sėkmingai išsisukinėja nuo administracinės, regis, net negaus ir drausminės nuobaudos.

„Savo reikmėms”

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės pareigūnai, gavę operatyvinės informacijos, 2006-ųjų rugpjūčio 3 dieną surengė pasalą Bitėnų kaime prie negyvenamos sodybos, kur cigarečių kontrabandininkai buvo įsirengę sandėlį. Ten rasta keliasdešimt dėžių rusiškų cigarečių „Saint George”.

Pasieniečiams tūnant pasaloje į sodybą įsuko autobusiukas „VW Transporter”. Juo atvažiavę trys vyrai į mašiną pakrovė devynias rūkalų dėžes. Išvažiuojančiuosius visus sulaikė VSAT pareigūnai. Paaiškėjo, kad vienas sulaikytųjų – Kauno policininkas A.Babilas. Jam priklausė ir krovininis autobusiukas.

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kontrabandos. Bet jį baigiant Šilutės prokuroras Marius Maurius baudžiamąją bylą A.Babilui nutraukė – esą pritrūkus įrodymų. Mat policininkas laikėsi savo versijos, kad 9 dėžes cigarečių (4500 pakelių su rusiškomis banderolėmis) tądien įsigijo savo reikmėms, o su pogrindiniu sandėliu jis esą neturėjo nieko bendra. Įrodyti, kad A.Babilas dalyvavo kontrabandininkų veikloje, nepavyko. Baudžiamoji atsakomybė už nelegalių akcizinių prekių laikymą ir gabenimą atsiranda tik tuo atveju, jei krovinio vertė didesnė nei 31 250 litų. Devynios dėžės pigių rusiškų cigarečių buvo įvertintos 9392 litais. Už tai numatyta tik administracinė atsakomybė.

Tad prokuroras šių metų kovą tik nurodė pasieniečiams A.Babilui surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą už akcizais apmokestinamų prekių laikymą ir gabenimą pažeidžiant nustatytą tvarką. Kitų dviejų su A.Babilu sulaikytų kontrabanda įtariamų vyrų byla jau teisme.

Nutarė grąžinti cigaretes

Kovo 27 dieną protokolas A.Babilui buvo surašytas. Balandžio 11-ąją Tauragės teismo teisėja Gražina Gudžiūnienė išnagrinėjo administracinę bylą ir pasieniečius tiesiog pribloškė. Remdamasi Administracinių teisės pažeidimų kodeksu (ATPK) ji nutarė, kad policininkui A.Babilui administracinė teisena negali būti taikoma, jis turi už pažeidimą atsakyti drausmine tvarka tarnyboje.

ATPK yra išvardyta, už kokius administracinius teisės pažeidimus policininkai baudžiami bendrais pagrindais, o ne pagal drausmės statutą. Tarp tokių pažeidimų yra ir muitų taisyklių pažeidimai. Pasieniečių manymu, kontrabandinių cigarečių laikymas ir gabenimas turėtų būti vertinamas kaip muitų taisyklių pažeidimas. Bet teisėja nutarė kitaip.

A.Babilui grėsė bauda nuo 10 tūkst. iki 20 tūkst. litų ir cigarečių bei automobilio, kuriuo jos buvo vežamos, konfiskavimas. Tačiau G.Gudžiūnienė nusprendė policininkui grąžinti ir autobusiuką, ir pinigus, kuriuos jis turėjo per sulaikymą, ir netgi kontrabandines cigaretes. Teisėjos nutartimi administracinės bylos medžiaga turėtų būti perduota Kauno policijos viršininkui, kad šis nubaustų A.Babilą drausmine tvarka.

Precedento nėra buvę?

Kauno policijos viršininkas Algirdas Kaminskas vakar LŽ sakė dar negirdėjęs apie šią teismo nutartį. Jis teigė pirmą kartą susiduriantis su tokia teismo nutartimi. Į klausimą, kokią nuobaudą skirs pavaldiniui, policijos viršininkas dar negalėjo atsakyti: „Kažkaip vertinsim…”

Tačiau, pagal įstatymus, viršininkas pavaldinio bausti jau nebegalės, nes suėjo senaties terminas: bausti galima, jei nuo pažeidimo padarymo nėra praėję metai.

Pagėgių rinktinė Tauragės teisėjos nutartį apskundė Vyriausiajam administraciniam teismui. Rinktinės vadas Zenonas Žymančius LŽ paaiškino, kodėl nutartis apskųsta: „Skundžiame, nes drausmine tvarka vadovai jo negalės bausti dėl senaties. Ir jis visiškai išvengs atsakomybės!”

Vyriausiajame administraciniame teisme pasieniečių skundas bus nagrinėjamas greičiausiai tik vasaros pabaigoje. Pasak šio teismo pirmininko padėjėjo Aurimo Brazdeikio, reikės aiškintis, ar tikrai A.Babilo administracinis teisės pažeidimas nepriskirtinas prie muitų taisyklių pažeidimų.

„Mūsų teisme panašios bylos dar nebuvo. Gali būti, kad tai viena pirmųjų tokių bylų. Gal policininkai iki šiol nebuvo įkliuvę su akcizinėmis prekėmis? Bus įdomu sulaukti rezultatų”, – sakė teisininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.