Neramus sekmadienis Biržuose

Vakar visą dieną Biržų pakraštyje dirbo kariuomenės išminuotojai – čia buvo aptikta nesprogusi 250 kilogramų vokiška aviacinė bomba.

Vakar apie 15 valandą buvo pradėta vieno Biržų pakraščio gyventojų evakuacija – Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai rengėsi neutralizuoti šeštadienio vakarą laukuose rastą 250 kilogramų sveriančią vokišką aviacinę bombą SD 250. Ji buvo rasta žemėje, maždaug už 100 metrų nuo Biržų miestelio ribos.

Pasak išminavimo kuopos vado kapitono Vaidoto Mockevičiaus, tokios bombos, kurios sudėtyje yra 80 kg sprogmenų, skeveldros lekia iki kilometro. Todėl netoliese gyvenantiems žmonėms vakar buvo liepta išeiti iš namų ir pasitraukti saugiu atstumu. Netoli tos vietos, kur rasta bomba, nutiesta elektros linija ir dujotiekis. Todėl rengiantis galingo sprogmens neutralizavimo operacijai vakar buvo išjungtas elektros ir dujų tiekimas.

Aviacinę bombą buvo nutarta neutralizuoti vietoje, nes vokiškos bombos, skirtingai nei rusiškos, kurias nukenksminti yra gana paprasta, yra apsaugotos nuo nukenksminimo. Pasak kapitono V.Mockevičiaus, iš rusiškos bombos galima nesunkiai išsukti sprogdiklį, o iš vokiškos jo neišimsi. Neaišku, kokioje padėtyje užstrigęs sprogdiklio mechanizmas. Todėl bet kada galinčios sprogti bombos negalima išgabenti į poligoną ar kitą atokią vietą ir ten susprogdinti.

Vakar Biržų savivaldybės skirtu ekskavatorium aplink bombą buvo supiltas 2,5-3 metrų aukščio ir 5 metrų skersmens apsauginis pylimas, turintis apsaugoti nuo skeveldrų, jei bomba vis dėlto sprogtų. Išminavimo kuopos vadas LŽ sakė, kad bombą ketinama neutralizuoti mažos galios sprogdinimais. Nukenksminimo detalių kapitonas sakė negalįs atskleisti. Pagal planą bomba neturėtų sprogti, tačiau to tikimybė – didelė. Net ir silpnas sprogimas gali išjudinti užstrigusį bombos sprogdiklio mechanizmą.

Šią bombą šeštadienio vakarą laukuose aptiko specialia technika akmenis rinkęs ūkininkas. Akmenų rinktuvas ją užkabino ir pajudino, laimei, bomba nesprogo. Ūkininkas apie radinį pranešė policijai. Pareigūnai bombą saugojo iki atvykstant kariškiams. Išminuotojai vakar Biržų pakraštyje dirbo visą dieną. Buvo tikimasi neutralizuoti bombą iki vakaro.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.