Abitūros egzaminų naujovės nedžiugins

Mokyklą baigiančių abiturientų laukia ne itin džiugios permainos. Šią savaitę prasidedantis atsiskaitymų maratonas iš jų pareikalaus daugiau ištvermės.

Ketvirtadienį jaunuoliai laikys daugiausiai streso sukeliančią užsienio kalbos įskaitą žodžiu. Ji privaloma pasirinkusiems valstybinį arba mokyklinį užsienio kalbos egzaminą.

Savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Kazakauskienė pastebėjo, kad bendravimo ir kalbos įgūdžių patikrinimas moksleiviams kelia daugiau baimės nei egzaminas. Dėstyti mintis žodžiu kur kas sunkiau, nei raštu atsakinėti į testų klausimus.

Dėl pernai nutekėjusios informacijos Nacionalinis egzaminų centras nutarė apsidrausti. „Kažkuriame mieste atplėšė voką su užduotimis. Jau šeštą ryto internete buvo galima rasti įskaitos temas. Todėl šiemet lietuvių kalbos įskaitų užduotys mokyklas pasieks rytą prieš pat įskaitos pradžią per specialią kompiuterinę sistemą, o ne vokuose”, – aiškino V.Kazakauskienė.

Pagrindinė brandos egzaminų sesija prasidės gegužės 19 dieną gimtosios kalbos egzaminu ir baigsis birželio 13 dieną.

Šiemet lietuvių kalbos egzaminą dvyliktokai laikys ne dvi dienas, o vieną. Egzaminas truks nuo 9 iki 14 valandos 15 minučių su pusvalandžio pertrauka. Tą pačią dieną jaunuoliai rašys teksto interpretaciją arba rašinį ir laikys teksto suvokimo testą. Abiejų dalių vertinimai bus sumuojami ir vedamas bendras balas.

Šiemet paskutinį kartą bus galima egzaminus perlaikyti per pakartotinę sesiją. Kitąmet šios galimybės neliks. V.Kazakauskienė įsitikinusi, kad egzaminus abiturientai rinksis atidžiau. Perlaikyti egzaminus galės tik tie, kurie suklupo dėl ligos ar kitos rimtos priežasties.

Dvyliktokų norai šiemet beveik nesiskyrė nuo pernykščių. Daugiausiai abiturientai rinkosi privalomąjį gimtosios kalbos egzaminą, toliau pagal populiarumą – anglų kalba, matematika, istorija. Nepopuliariausias šiemet – prancūzų kalbos egzaminas. Jį pasirinko vos du klaipėdiečiai.

Nuo kitų metų dešimtokams vėl bus privalomas pagrindinės mokyklos baigimo žinių patikrinimas. Iki šiol kelerius metus lietuvių kalbos ir matematikos testai buvo pasirenkami laisvai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.