Kavinės skęs riebaluose

Uostamiesčiui gresia ekologinė nelaimė. Galima prognozuoti, kad po keleto mėnesių dėl baisios smarvės po miestą vaikščiosime su kaukėmis, o prie kavinių išvis nesiartinsime.

Sąvartynas nepriima

Maisto gaminimo įstaigų darbuotojai nuo balandžio 1-osios priversti svarstyti, ką daryti su po maisto gaminimo susikaupusiais riebalais.

Riebalų utilizavimo problema iškilo šį mėnesį pradėjus veikti naujajam regioniniam buitinių atliekų sąvartynui Dumpiuose.

Iki to laiko riebalai buvo utilizuojami Kalotės sąvartyne. Tačiau naujajame Europos Sąjungos reikalavimus atitinkančiame Dumpių sąvartyne duobė riebalams išpilti nebuvo suprojektuota.

Riebalų nebesurenka

Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Daiva Berankienė aiškino, kad Dumpių sąvartyne riebalų surinkimo duobė ir neturėjo atsirasti. Esą naujasis sąvartynas skirtas tik buitinėms, o ne gamybinėms atliekoms, prie kurių priskiriami riebalai, surinkti.

Maisto ruošimo įstaigose surinktų riebalų nepriima nei pavojingų atliekų surinkimo bendrovė „Toksika”, nei bendrovė „Klaipėdos vanduo”, nes to neleido Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas.

Kadangi nebėra kur išvežti riebalų, bendrovė „Specialus autotransportas” nuo balandžio 1-osios jų neberenka iš mieste veikiančių maisto gaminimo įmonių.

Bendrovės generalinis direktorius Vygantas Kamarauskas mano, kad riebalų utilizavimo problemą būtina spręsti kuo greičiau. Kitaip nesurinkti riebalai vasarą pradės dvokti. Be to, suskystėję per karščius jie iš riebalų gaudyklių esą paplūs į gatves, pateks į kanalizaciją ir ją užkimš.

Rūpestį paliko verslininkams

D.Berankienė teigė, kad riebalų šalinimo problema yra ne savivaldybės, o pačių verslininkų reikalas. Esą savivaldybė turi rūpintis tik buitinėmis atliekomis, o gamybinių atliekų utilizavimą turėtų užtikrinti pačios bendrovės, įrengdamos riebalų šalinimo aikštelę.

Vedėja sakė, kad verslininkai jau anksčiau buvo įspėti, jog naujasis sąvartynas riebalų nebepriims. Verslininkai ir atliekų vežėjai jau bandė spręsti šią problemą. Trys atliekas vežančios bendrovės dėl to, kad nėra kur utilizuoti riebalų, parašė raštą ir Aplinkos ministerijai, bet atsakymo kol kas negavo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kavinės skęs riebaluose"

  1. o tai kur

    anksciau viskas buvo dedama?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.