Papildomos pamokos – niša verslui

Korepetitorių veikla išlieka populiari – artėjant egzaminams klientų daugėja. Tačiau tikintys privataus mokymo galimybėmis abiturientai ir jų tėvai šiais metais turės plačiau praverti pinigines.

Šiemet, kaip ir kasmet, ruošdamiesi egzaminams mokiniai žinias tikisi įtvirtinti pasinaudodami korepetitorių arba privačių mokyklų paslaugomis.

Samdomo mokytojo paslaugas teikiantys mokytojai sako, kad šių paslaugų įkainiai šiemet, palyginti su praėjusiais metais, padidėjo apie 15 procentų.

„Infliacijos įtaka juntama, dabar mūsų darbo įkainiai siekia 20-40 litų už akademinę valandą, nelygu korepetitoriaus profesionalumas”, – LŽ sakė privačias chemijos pamokas organizuojantis mokytojas.

Pasak jo, korepetitoriaus paslaugas teikia tiek studentai, tiek aukštųjų mokyklų dėstytojai, o jų klientūrą sudaro įvairių klasių ir amžiaus grupių moksleiviai, ne tik abiturientai. Tokių paslaugų paklausa itin juntama semestro pabaigoje ir artėjant baigiamiesiems egzaminams.

Vokiečių kalbos korepetitoriaus paslaugas Vilniuje teikianti Natalija LŽ sakė, kad jos mokymo 60 minučių valanda kainuoja 30 litų. Jei pamokoje dalyvauja du klientai, Natalija už valandą pamokos imanti 40 litų. „Tokių įkainių kaip 15 litų už valandą jau seniai niekur nėra”, – tikino pašnekovė. Natalija sako, kad korepetitoriaus veikla reikalinga.

Pasikeitė nedaug

Anglų kalbų kursus organizuojančios privačios mokyklos „English first” direktorė Eglė Vaitkevičiūtė LŽ sakė, kad privačių mokyklų paslaugų įkainiai, palyginti su praėjusiais metais, pasikeitę, tačiau gana nežymiai – apie 10 proc. ir siekia 11-13 litų už akademinę valandą. Grupėse dažniausiai susirenka 6-8 žmonės.

Pašnekovė sakė, kad moksleiviai įmonės paslaugomis šiuo metu naudojasi mažiau, o didesnis intensyvumas buvo juntamas rugsėjį ir sausį.

„Mes intensyviai dirbame iki balandžio, paskui paliekame savarankiškai ruoštis. Anksčiau organizuodavome iki gegužės pabaigos ir pastebėjome, kad mėnesiui baigiantis lankomumas buvo itin menkas”, – sakė E.Vaitkevičiūtė.

Tačiau abiturientų, nusprendusių pasinaudoti privačios mokyklos paslaugomis, kasmet daugėja. Kai kurie mokiniai privačios mokyklos paslaugomis naudojasi jau nuo vienuoliktos klasės. Įmonės teikiamų paslaugų įkainiai, anot pašnekovės, palyginti su praėjusiais metais, nepasikeitė.

Konkurencija privačioms mokykloms

E.Vaitkevičiūtė pastebinti, kad samdomų mokytojų veikla labai populiari, jie sudaro privačioms mokykloms nemažą konkurenciją. „Daugelis mano, kad individualus mokymas geresnis nei grupėje. Be abejo, jeigu mokinio žinios silpnos ir jam reikia daug dėmesio, individualus mokymas duoda savų rezultatų. Tačiau grupėje jie gali mokytis ne tik iš savų, bet ir analizuoti kitų klaidas”, – vienareikšmiškai individualaus mokymo nelinkusi vertinti pašnekovė.

Korepetitorių veikla užsiimantys mokytojai Gyventojų pajamų mokestį nuo pajamų, gautų iš tokios veiklos, gali susimokėti įsigydami verslo liudijimą arba informuoti Mokesčių inspekciją apie vykdomą individualią veiklą.

E.Vaitkevičiūtė sako pastebinti, kad kai kurie privatūs mokytojai turi asmeninius tinklalapius, kur skelbia informaciją apie paslaugas. Tokie mokytojai, pašnekovės nuomone, dirba pagal verslo liudijimus. Tačiau galimybė, jog ne visi mokytojai, teikiantys korepetitoriaus paslaugas, informuoja mokesčių inspekciją, pasak pašnekovės neatmestina.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.