Ūkininkai paramos gali siekti ir už gyvatvorių ar melioracijos griovių tvarkymą

Nuo šio pirmadienio šalies žemdirbiai pradėjo deklaruoti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus. Paraiškas išmokoms žemdirbiai seniūnijose galės teikti iki birželio 15 dienos.

Šiemet ūkininkai siekti paramos gali ir už vandens telkinių pakrančių apsaugos juostos tvarkymą pievose, vandens telkinių apsaugą nuo taršos ir dirvos erozijos ariamoje žemėje, ražienų laukus per žiemą, medingų augalų juostas ar laukus ariamoje žemėje, gyvatvorių ar melioracijos griovių tvarkymą.

Pasak Nacionalinės mokėjimo agentūros, pavėluotai pateiktos paraiškos bus priimamos iki šių metų liepos 10 dienos, už kiekvieną pavėluotą darbo dieną galutinę paramos sumą mažinant 1 proc., išskyrus atvejus, nepriklausančius nuo pareiškėjo valios (pareiškėjo mirtis, ilgalaikis profesinis nepajėgumas, stichinė nelaimė, padariusi stiprų poveikį valdai).

Kaip ir praėjusiais metais, vienoje paraiškoje bus galima prašyti kompensacinių išmokų už saugomų teritorijų žemės ūkio naudmenas. Šios išmokos bus mokamos neviršijant Europos Komisijos reglamentu nustatyto maksimalaus leistino pagalbos dydžio, kuris vienam pareiškėjui negali viršyti 25,9 tūkst. litų per trejus finansinius metus.

Paraiškos duomenys taip pat bus naudojami ir paramai gauti už energetinius augalus bei už skirtas perdirbti braškes ir avietes. Deklaruodami minėtus augalus pareiškėjai turėtų atkreipti dėmesį į šiai paramai gauti keliamus reikalavimus, kurie bus patvirtinti atskirais žemės ūkio ministro įsakymais.

Deklaruojant pasėlius prie didesnio lauko bus galima prijungti mažesnį nei 0,1 ha pasėlių lauką, tačiau atkreiptinas dėmesys į tai, kad jungti laukus galima tik tuo atveju, jeigu juose auginami augalai nurodyti toje pačioje pasėlių grupėje ir jų bendras plotas neviršija 1 hektaro.

Kaip ir pernai, galioja reikalavimas nedeginti žolės ir ražienų. Už šio reikalavimo nesilaikymą Nacionalinė mokėjimo agentūra yra įpareigota taikyti sankcijas.

Pernai žemės ūkio naudmenas ir pasėlius deklaracijas pateikė daugiau kaip 197 tūkst. žemdirbių, kurie deklaravo daugiau kaip 2,64 mln. hektarų plotą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.