Vaikų dienos centrai sostinėje liko be finansavimo

Sostinėje veikiančiuose Vaikų dienos užimtumo centruose – permainų metas. Vasario pabaigoje baigėsi sutartys su miesto savivaldybe dėl paslaugų pirkimo: mėnesį išsilaikę be savivaldybės lėšų, centrų vadovai su nerimu laukia tolesnių miesto valdžios nurodymų, rašo „Vilniaus diena”.
„Galime labai daug kalbėti apie tai, iš kur mūsų visuomenėje tiek agresijos, kodėl vaikai tokie auga. Kai toks požiūris į vaikus iš probleminių šeimų, ko daugiau galime tikėtis?” – piktinosi Jaunimo psichologinės paramos centro programų direktorius Paulius Skruibis. Jo vadovaujama įstaiga, kaip ir dar septyni dienos centrai Vilniuje, kovo mėnesį liko be žadėtų savivaldybės pinigų.

Nuo 2003 metų sostinės savivaldybė pirko iš nevyriausybinių organizacijų Vaikų dienos užimtumo centro paslaugas. Nevyriausybinių organizacijų atstovai rūpinasi vaikais iš probleminių šeimų, o už šią paslaugą jiems per pusę pasidalijusios sumokėdavo savivaldybė ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Sutarties dėl paslaugų pirkimo laikas baigėsi paskutinę vasario dieną, tačiau dienos centrai dirbo toliau: padėjo rėmėjai, darbuotojai ir tėvai davė lėšų, gyventojai skyrė du procentus pajamų mokesčio. Savivaldybė, susitikusi su centrų vadovais, pažadėjo, kad vėliau šias išlaidas atlygins. Deja, pasibaigus kovui paaiškėjo, kad sistema keičiasi ir viešojo pirkimo sistemos socialinių paslaugų srityje atsisakoma. „Kovo mėnesį likome be nieko”, – atvirai kalbėjo vaikų dienos centro „Rafaelis” direktorė Marytė Leliugienė.

P.Skruibis prisiminė, kad į tokią nemalonią padėtį dienos centrai patenka jau antrą kartą. 2005-aisiais, kai pasibaigė sutarties galiojimas, lėšų iš savivaldybės teko laukti porą mėnesių, tačiau anuomet buvo pasakyta, kad savivaldybė nespėja tvarkyti dokumentų.

Kilus triukšmui, problema vis dėlto buvo išspręsta, tačiau šiais metais, dienos centrų atstovų nuomone, padėtis dar prastesnė: kad kovo mėnesio išlaidų niekas neapmokės – jau faktas, o kaip bus toliau, neaišku.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.