Dėl smulkių avarijų nuo šiol nebeprivaloma kreiptis į policiją

Lietuvoje nuo penktadienio įsigalioja tvarka, pagal kurią galima dėl smulkios automobilių avarijos, kurioje nebuvo sužeistų ar žuvusių žmonių, nebesikreipti į policiją.
Jei abu eismo įvykio dalyviai susitars, kas prisiima kaltę, jiems tereikės užpildyti eismo įvykio deklaraciją ir kreiptis tiesiai į draudikus.

Pagal iki šiol galiojusią tvarką, vairuotojams buvo galimybė patiems nubrėžti eismo įvykio schemą, tačiau vis tiek po to per dvi dienas jiems reikėjo atvykti į policiją.

Draudimo priežiūros komisijos Juridinio skyriaus vyriausioji specialistė BNS sakė, kad tam, jog įsigaliotų naujoji į policiją leidžianti nesikreipti tvarka, reikėjo net trijų teisės aktų pakeitimo.

Policjos nekvietimą reglamentuojantis Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimas įsigaliojo nuo šių metų kovo 29, o Kelių eismo taisyklių pakeitimas – nuo trečiadienio.

Nuo penktadienio įsigaliojo ir Eismo įvykio metu padarytos žalos nustatymo ir išmokos mokėjimo taisyklių pakeitimas, leidinyje „Valstybės žinios” paskelbtas dar ketvirtadienį.

Pastaruoju pakeitimu panaikinama nuostata, kad taisyklių punktai dėl galimybės į eismo įvykio vietą nekviesti policijos ir dėl eismo įvykio deklaracijos pildymo įsigalioja nuo 2008 liepos 1 dienos.

Ši data iki šiol skambėjo ir visose žiniasklaidose priemonėse, tačiau buvo nuspręsta ją paakstinti.

Naujoji tvarka negalios, jei įvykyje dalyvaus daugiau nei 2 transporto priemonės, jei avarijoje bus padaryta turtinė žala, tačiau nukentėjusio asmens įvykio vietoje nebus, arba jeigu abi eismo įvykio pusės nesutars dėl įvykio kaltininko.

Pasikeitus tvarkai, nebegalioja ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso 127 straipsnis, numatantis atsakomybę už transporto priemonių apgadinimą. Iki šiol bauda už avarijos sukėlimą buvo nuo 100 iki 200 litų arba teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas nuo 3 iki 6 mėnesių.

Teigiama, kad naujoji tvarka priartins Lietuvą prie Vakarų Europos valstybių, kuriose panaši sistema galioja jau seniai. Tokia tvarka egzistuoja ir Estijoje ar Latvijoje.

Darudimo įmonės teigiamai vertina naujosios tvarkos įsigaliojimą, tačiau teigia, kad dabar pranešimų apie patirtas žalas padaugės apie 10 procentų. Mat anksčiau vairuotojai patingėdavo dėl smulkių avarijų kviesti policiją ar braižyti schemas ir vėliau važiuoti į policiją.

„Nors tai ir pareikalaus papildomų mūsų darbo išteklių, tačiau nauda bus akivaizdi. Kamščių miestuose turėtų sumažėti, nes vairuotojams nereikės laukti policijos dėl smulkaus įbrėžimo. Taip pat nebereikės laukti policijos pažymų, bus galima iškarto kreiptis į draudimo bendroves, kuriuos nuostolius galbūt spės atlyginti net ir tą pačią dieną”, – sakė „Lietuvos draudimo” Privačios rizikos skyriaus vadovas Vaidotas Krencius.

Lietuvoje per metus įvyksta apie 60 tūkst. avarijų, iš jų daugiau nei 6 tūkst. yra tokių, kuriose sužalojami ar žūsta žmonės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Dėl smulkių avarijų nuo šiol nebeprivaloma kreiptis į policiją"

  1. Dovile

    as tokiems dalykams nepritariu. policija turi butinai suzinoti apie avaryja,nors ir mazyte ar nereiksminga!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.