Riedutininkų atgimimas

Pačiūžas pats laikas iškeisti į riedučius. Ledo arenas – į miesto aikštes ir parkus. 36-erių Audrius Šapola ragina nedelsti. „Su riedučiais – puikiausias laisvalaikis.

Tiesa, Vilnius nedraugiškas riedutininkams: automobilių vairuotojams trūksta kultūros, o miesto valdžiai – supratingumo”, – kalbėjo riedutininkų klubo „Ketvirtadienio nakties karštis” prezidentas.

Išbandęs riedučių trasas Austrijoje, Vokietijoje, Estijoje, A.Šapola apgailestauja, kad Vilniuje nėra nė vienos modernios trasos, būtent dėl to sostinės gyventojai dar neatrado visų riedučių teikiamų malonumų.

Riedučiai – puiki transporto priemonė. „Prancūzijoje su riedučiais patruliuoja policininkai. Austrijoje daugelis turistų negali atsidžiaugti – su riedučiais jie nepavargsta ir pamato gerokai daugiau”, – sakė užsieniečius stebėjęs vilnietis. Kokybiška trasa suteikia daugiau malonumo.

„Geros trasos požymis: lygus, negrublėtas asfaltas. Todėl dviratininkų trasos riedutininkams ne visada tinka”, – aiškino A.Šapola.

Riedutininkai neturėtų paisyti amžiaus. „Tai nėra tik paauglių pomėgis – Vilniaus gatvėmis su mūsų klubo nariais važinėja ir šešiasdešimtmečiai. Ant riedučių drąsiai gali stoti ir trejų metų vaikai”, – kalbėjo A.Šapola, treniruojantis ir savo atžalas.

Neskubėkite pirkti batų su ratais, iš pradžių juos išsinuomokite. „Tik išbandę kelias riedučių rūšis suprasite, kokių jums reikia. Laisvalaikiui labiausiai tiks riedučiai didesniais ratais, tokiais lengvai įveiksite ilgas trasas. Jei norite ekstremalių pojūčių – rinkitės riedučius mažesniais ratais”, – patarė riedutininkų vedlys.

Geriausia – žinomų gamintojų produkcija. „Tai garantuoja kokybę. Pavyzdžiui, kinų gamybos riedučiai, kainuojantys 100 litų, greitai susidėvi, nėra patogūs. 300 – 400 litų – tokia paprastai būna pradinė kokybiškų riedučių kaina”, – sakė riedučių ekspertas.

Vietos važinėtis riedučiais

1. Vingio parkas

Apie. Neries vingyje 160 ha ploto teritorijoje esantis parkas turi pranašumų: tyras oro gūsis, pušų ošimas ir ramybė. Prieš trejus metus išasfaltuota 1 tūkst. metrų riedučių trasa – ilgiausia sostinėje. Tiesa, pradedantiesiems reikės ištvermės – didžioji trasos dalis eina stačia įkalne ir nuožulnia bei ilga nuokalne. Trasa nepažymėta jokiais ženklais, todėl reikia būti atsargiems – čia dažnai vaikštinėja pėstieji, mamos stumdo vežimėlius. Vasarą parkas pagyvėja, pradeda veikti atrakcionai, kavinė. Galima išsinuomoti dviračius ar riedučius. Po darbo ir savaitgaliais čia pramogauja šeimos su vaikais, todėl žmonių spūstys kartais trikdo.

Rekomenduoja. Mama Almanta Vinkuvienė: „Važiuodama riedučiais stumiu ir vaiko vežimėlį. Patogu. Vingio parke – gera danga ir patogus maršrutas.”

Vertinimas. Vieta – 4 balai. Aplinka – 5 balai. Danga – 5 balai. Žmonių srautas – 5 balai. Saugumas – 5 balai.

2. Aikštelė prie Baltojo tilto

Apie. Specialiai riedutininkams ir riedlentininkams prieš ketverius metus išklota aikštelė labiausiai vilioja moksleivius ir studentus. Dirbtinius kalnelius dažnai išbando ir BMX dviračių mėgėjai – jie šokinėja ant bortelių, laiptų, kitose vietose. Patobulinti triukus čia gali visi norintys, tačiau nėra ilgų nuotolių trasos. Prie Baltojo tilto vyksta įvairūs renginiai, koncertai, ekstremalaus gatvės sporto šventė „Čili in action”, pamokos pradedantiesiems riedutininkams. Aikštelėje įrengta daug kliūčių – kartais neišvengiama traumų.

Rekomenduoja. Moksleivis Rokas Kilmanas: „Čia puiki ir patogi vieta, daug bendraminčių, ateinu su klasės draugais. Tiesa, kartais trukdo šiukšlės, daug stiklų.”

Vertinimas. Vieta – 4 balai. Aplinka – 4 balai. Danga – 5 balai. Žmonių srautas – 5 balai. Saugumas – 3 balai.

3. Katedros aikštė

Apie. Pavasarį atgyja sostinės širdimi laikoma aikštė. Čia suvažiuoja būriai riedučius apsiavusių moksleivių ir studentų. Patogi vieta, geras susisiekimas – didžiausi Katedros aikštės pranašumai. Tačiau nepatyrę riedutininkai gali nusivilti nelygia danga – ratukai dažnai kliūva už plytelėmis iškloto grindinio tarpų. Be to, teks pabendrauti su policijos pareigūnais – sostinės valdžia riedutininkus kaltina dėl išdaužytų plytelių. Tačiau baudžiami tik šokinėjantys per suoliukus, turėklus ar šaligatvių bortelius. Kartais riedutininkų klubo „Ketvirtadienio nakties karštis” nariai čia žaidžia populiarų riedutininkų žaidimą – gatvės ritulį.

Rekomenduoja. Valstybės tarnautojas Tomas Čaplinskas: „Ketvirtadienio vakarais čia labai smagu – Katedros aikštėje savaitgalis prasideda anksčiau.”

Vertinimas. Vieta – 5 balai. Aplinka – 5 balai. Danga – 2 balai. Žmonių srautas – 5 balai. Saugumas – 4 balai.

4. Valakampiai

Apie. Viename gražiausių sostinės kampelių specialiai įrengtos aikštelės ar riedutininkų trasos nėra. Tačiau yra nutiestas išasfaltuotas miško takas, kuris pavasarį tampa riedutininkų rojumi. Tačiau teks susitaikyti su pro šalį švilpiančiais dviratininkais ir ramiai vaikštinėjančiais praeiviais. Danga ne itin kokybiška, tačiau grynas oras ir pušų ošimas Valakampius išskiria iš kitų vietų. Galima pasivažinėti ir prie Neries upės nutiestu pėsčiųjų taku, tačiau danga neasfaltuota – reikia patirties ir riedučių su specialiais ratukais. Nors automobilių čia nėra daug, gatvėje būkite budrūs. Be to, kasmet prastėja asfalto kokybė.

Rekomenduoja. Verslininkas Arūnas Daugirdas: „Valakampiai – gera vieta norintiems pasivažinėti gamtoje. Pats kone kasdien įveikiu 3,5 km trasą.”

Vertinimas. Vieta – 4 balai. Aplinka – 5 balai. Danga – 3 balai. Žmonių srautas – 5 balai. Saugumas – 3 balai.

5. Aikštelė Fabijoniškėse

Apie. Prieš pusantrų metų Fabijoniškėse įrengtas atviras riedučių parkas užima 780 kv. metrų. Tai bene didžiausia ir kokybiškiausia uždara riedutininkų aikštelė sostinėje. S.Stanevičiaus gatvėje įsikūrusioje aikštelėje yra dvi įsibėgėjimo sienos, piramidė, tramplinas, 5 nuvažiavimo takai, siena su paaukštinimu, čiuožimo dėžė ir rampa. Šalia įrengtos dvi krepšinio ir teniso aikštės. Tačiau norintys pailsėti nuo šurmulio atokvėpio čia neras – aplink vien daugiabučiai. Vakarais ir savaitgaliais aikštelę okupuoja paauglių kompanijos ir ekstremalaus sporto mėgėjai. Nėra ilgų nuotolių trasos.

Rekomenduoja. Sporto klubo ,,Iksas” atstovas Giedrius Skrebutėnas: „Ši aikštelė – puiki treniruočių vieta. Čia laukiami ne tik riedutininkai, bet ir riedlentininkai.”

Vertinimas. Vieta – 2 balai. Aplinka – 3 balai. Danga – 5 balai. Žmonių srautas – 4 balai. Saugumas – 4 balai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Riedutininkų atgimimas"

  1. sunova

    riedėt Valakampiuose? nu nu… kaži kur.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.