Subrendusi draudimo rinka atsikvėps

Prognozuojama, kad praėjusiais metais sparčiai augusi draudimo rinka šiais metais augti nesustos, tačiau augimo sparta sulėtės – prastos nuotaikos visose finansų rinkose atšaldys klientų įkarštį.

Nepatraukli tendencija akcijų rinkose, prastėjantys gyventojų lūkesčiai ir mažėjantis jų pasitikėjimas ilgalaikiu kaupimu, leidžia manyti, kad šie metai draudimo paslaugas, o ypač gyvybės draudimo, teikiančioms įmonėms nebus tokie džiuginantys kaip praėjusieji.

Pelnas augo 4 kartus.
2007 metais 43 proc. augusi Lietuvos draudimo rinka, šiais metais turėtų augti apie 8 proc., iki 2,26 mln. litų. Kita vertus, šie metai draudimo įmonėms bus pelningesni nei prieš 2-3 metus.

Tokią augimo prognozę vakar įvardijo Draudimo priežiūros komisija (DPK). Praėjusiais metais šalies draudimo įmonių pelnas, palyginti su 2006 metais, išaugo 4 kartus ir siekė 139 mln. litų. Ne gyvybės draudimo įmonių pelnas nuo 16,1 mln. litų 2006 metais styptelėjo iki 91,9 mln. litų 2007 metais. Gyvybės draudimo įmonių pelnas atitinkamai augo nuo 19,2 iki 47,3 mln. litų.

Gyvybės draudimo srityje neseniai pranešta ir apie rekordinę išmoką. Gyvybės draudimo ir pensijų fondų valdymo bendrovė „Aviva Lietuva” išmokėjo 1,03 mln. litų gyvybės draudimo išmoką – tai didžiausia per bendrovės veiklos istoriją išmokėta suma. Pinigai sumokėti praėjusių metų vasarą eismo įvykio metu žuvusio bendrovės kliento šeimai.

Demonstravo brandumą

DPK pirmininkas Mindaugas Šalčius sako, kad praėjusiais metais draudimo įmonės, sugeneravusios rekordinį pelną, demonstravo brandumą. „Ženkliai pagerėję draudimo įmonių veiklos rezultatai rodo, kad įmonės pakeitė požiūrį ir galvoja ne tik apie ekspansiją į rinką, o apie veiklos efektyvumą”, – teigė jis.

DPK pirmininko pavaduotojas Audrius Linartas draudimo įmones gyrė ne tik dėl augančio jų pelno, bet ir dėl to, kad didėjo jų atsakomybė ir įsipareigojimai. Neaudituotais duomenimis, pernai daugiau nei 27 proc. išaugo draudimo įmonių turtas, 31 proc. – techniniai atidėjimai ir beveik 30 proc. – nuosavas kapitalas.

Nuostolius pajus klientai

„Draudimo rinkoje pernai tik vienintelė stambi draudimo grupė buvo nuostolinga”, – sakė A.Linartas.

Kaip ir ankstesniais metais, 2007-aisiais transporto priemonių civilinės atsakomybės draudimo rinka pelno toli gražu neatnešė. TPVCA draudimo nuostoliai pernai siekė 58 mln. litų, 2006 metais nuostoliai siekė net 69 mln. litų.

Tad neverta tikėtis, kad transporto priemonių civilinės atsakomybės draudimas šiais metais galėtų pigti.

Prognozės

DPK prognozėmis, šiais metais turėtų augti draudimo rinkos kokybė. Kaip ateities tendencijas DPK įvardija draudimo portfelio struktūros pokyčius: sumažės TPVCA draudimo dalis, taip pat dėl sumenkusio pasitikėjimo ilgalaikio investavimo galimybėmis sumažės investicinio gyvybės draudimo dalis.

Nemokumo baimė turėtų padidinti kreditų draudimo poreikį, taip pat manoma, kad augti turėtų sveikatos draudimo apimtis.

Numatoma, kad ne gyvybės draudimo rinka augs apie 22 proc., gyvybės draudimo rinka – mažės apie 15 procentų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.