Seni rūbai keliaus į Afriką

Miesto centre gyvenantys klaipėdiečiai galės nebesukti galvos, svarstydami, kur išmesti senus drabužius, avalynę, žaislus, užuolaidas ar patalynę.

Šią savaitę kai kuriuose centrinės Klaipėdos dalies kiemuose pastatyti oranžinės spalvos stačiakampiai konteineriai, skirti dėvėtai tekstilei. Tokie konteineriai uostamiestyje – ne naujiena. Dar pernai rugsėjį bendrovė „Dėvėdra” juos pastatė pietinėje, vėliau – ir šiaurinėje miesto dalyje.

„Dėvėdros” atstovai džiaugėsi, kad konteineriai dėvėtai tekstilei Klaipėdoje prigijo. Jais mielai naudojasi klaipėdiečiai, o kai kurie jau skambino į bendrovę padėkoti, kad pagaliau atsirado kur išmesti nebereikalingus drabužius.

Į konteinerius dėvėtai tekstilei prašoma mesti švarius, į polietileninius maišus supakuotus moteriškus, vyriškus, vaikiškus drabužius, avalynę, patalynę, antklodes, užuolaidas ar žaislus.

Emilija Lode, bendrovės „Dėvėdra” steigėja, pastebėjo, kad klaipėdiečiai laikosi šių pageidavimų ir išmeta pakankamai tvarkingus, tinkamai supakuotus drabužius ir žaislus. Tik viename rajone nuolat aptinkama dar ir buitinių atliekų.

Tekstilės atliekoms skirti konteineriai yra naujos šiuolaikiškos konstrukcijos, kuri padeda užtik-rinti kokybišką antrinių žaliavų surinkimą. Nors anga atliekoms įmesti yra nemaža, talpa sukonstruota taip, kad niekas, išskyrus atliekų vežėjus, išmestų tekstilės gaminių negalėtų išimti. Be to, konteineriai yra per sunkūs, kad juos būtų galima apversti.

E.Lode pasakojo, kad skirtingose Klaipėdos dalyse stovinčios talpos tuštinamos skirtingai, priklausomai nuo to, kaip greitai jos užsipildo.

Klaipėdiečių išmesti dar tinkami naudoti tekstilės gaminiai iškeliauja į Afrikos šalis. Kiti perdirbami ir siunčiami į Vokietijos ir Rusijos gamyklas.

Sintetiniai gaminiai iš akrilo ar poliakrilo keliauja į Ukrainos gamyklą, kur gaminami veltiniai. Tai, kad Klaipėdoje stovi ir tekstilei rūšiuoti skirti konteineriai, klaipėdiečiams nieko nekainuoja.

Atvirkščiai, nereikalingų drabužių nebereikės mesti į buitinėms atliekoms skirtas talpas, kurių ištuštinimas vis brangsta. Be to, rūšiuodami tekstilės atliekas žmonės galės prisidėti prie aplinkosaugos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.