Valdančioji koalicija prašys prezidento patarimo dėl pamainos pasitraukusiai švietimo ir mokslo ministrei

Valdančiosios koalicijos lyderiai nusprendė klausti prezidento patarimo dėl pamainos atsistatydinusiai švietimo ir mokslo ministrei Romai Žakaitienei, nes patiems ketvirtadienį nepavyko dėl to susitarti.

„Šiuo metu trys iš keturių koalicijos partnerių yra pasiūlę savo kandidatūras, aš planuoju susitikti šią savaitę su prezidentu, su prezidentu aptarti ir tikiuosi, kad kitą savaitę mes priimsime sprendimą”, – po susitikimo su koalicijos partneriais sakė premjeras socialdemokratas Gediminas Krikilas.

Tarp svarstomų socialdemokratų pretendentų minima jų frakcijos Seime narė Aušrinė Marija Pavilionienė, anksčiau priklausiusi „Tvarkos ir teisingumo” frakcijai, taip pat švietimo ir mokslo viceministrė Virginija Būdienė ir premjero patarėja Giedrė Purvaneckienė.

„Kada aš eisiu pas prezidentą, aš turėsiu vieną (partijos – BNS) kandidatą”, – sakė G.Kirkilas.

Tuo tarpu socialliberalai į šį postą siūlo Seimo narius Algirdą Monkevičių, jau ėjusį šias pareigas, ir Valerijų Simuliką.

Liberalcentristai į šiame poste norėtų matyti savo partietį parlamentarą Rimantą Remeiką.

„Pagaliau yra svarbu išlaikyti proporcijas tarp koalicijos partnerių postų ir, žinoma, kad šia prasme pirmenybė tenka socialliberalams, kurie teturi vieną ministro postą ir kurie tuo tarpu neturi Seimo pirmininko pavaduotojo. Valstiečiai liaudininkai jokių pretenzijų dalyvauti perskirstyme neturi”, – po koalicijos lyderių pasitarimo sakė Valstiečių liaudininkų partijos pirmininkė, žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė.

Socialliberalai bando gauti ir Seimo pirmininko pavaduotojo postą, siūlydami į jį frakcijos narę Nijolę Steiblienę. Praėjusią savaitę parlamentarai nepritarė socialliberalų siūlytai į laisvą Seimo pirmininko pavaduotojo vietą buvusio UR ministro Antano Valionio kandidatūrai.

Socialliberalams Seimo vicepirmininko postą numato susitarimas dėl jų prisijungimo prie valdančiosios koalicijos. Jiems taip pat pažadėti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto bei Antikorupcijos komisijos vadovų postai, taip pat Europos reikalų komitetas, kuris pagal Seimo Statutą yra susietas su parlamento pirmininko pavaduotojo postu.

Naujosios sąjungos, kuriai kol kas nė vieno iš minėtų postų Seime nepavyko užimti, lyderis Artūras Paulauskas sako, kad dar ir ministro portfelis jiems nebūtų per daug pagal koalicinę sutartį.

„Tai vienas kitam neprieštarauja”, – sakė A.Paulauskas.

Socialdemokratų į Vyriausybę deleguota švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė pirmadienį parašė atsistatydinimo pareiškimą, politikams nesutariant dėl atlyginimų kėlimo streikuoti pasiryžusiems pedagogams.

Seimas antradienį pritarė socialliberalo V.Simuliko inicijuotam nutarimui, kad mokytojų atlyginimus reikia kelti 10 proc. nuo gegužės ir 15 proc. nuo rugsėjo, nors Vyriausybė tokiems siūlymams nepritarė, vadindama juos nerealiais. Ji siūlė atlyginimus kelti 10 proc. nuo gegužės ir 10 proc. nuo rugsėjo.

51 metų R.Žakaitienė Švietimo ir mokslo ministerijai vadovauja nuo 2006-ųjų liepos. Prieš tai 2001-2004 metais politikė dirbo kultūros ministre dvyliktojoje Algirdo Brazausko Vyriausybėje. Užėmusi švietimo ir mokslo ministrės pareigas R.Žakaitienė atlaikė dvi interpeliacijas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.